Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De supercar uit Iron Man is nu een betaalbare Audi-occasion

In Iron Man uit 2008 zie je Robert Downey Junior als Tony Stark rondscheuren zijn Audi R8. Die supercar is nu een verrassend betaalbare occasion.

Sterker nog, het is de goedkoopste supercar die je op dit moment kunt kopen. De Audi is de afgelopen jaren dan ook flink afgeschreven. De eerste generatie kwam in 2007 op de markt en kostte toen minimaal 165.000 euro in Nederland.

Audi R8 met V8 of V10

In de occasion kun je zowel een 4.2-liter V8 als een 5.2-liter V10 tegenkomen. De achtcilinder herken je aan de vier uitlaatpijpen, terwijl de tiencilinder twee grotere, ovalen uitlaatpijpen telt. Robert Downey Junior reed in Iron Man met de V8-versie, aangezien de V10 pas vanaf 2009 leverbaar werd.

Dat betekent dat Tony Stark 420 pk en 430 Nm aan koppel tot zijn beschikking had. In deze eerste generatie Audi R8 gaat dit dankzij Audi’s Quattro-systeem naar alle vier wielen. De supercar sprint in 4,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en stopt pas boven de 300 kilometer per uur met accelereren.

Auto uit Iron Man wel degelijk een supercar

Maar is een Audi R8-occasion wel een échte supercar? Die vraag komt nog weleens voorbij in autoland. Wat ons betreft wel. Niet alleen vanwege de krachtige, grote motoren waarmee de auto van Tony Stark leverbaar was, maar ook vanwege de plaatsing. De acht- of tiencilinder ligt namelijk vlak achter je, net als bij veel Ferrari’s, McLarens en Lamborghini’s. Over dat laatste merk gesproken, de Lamborghini Gallardo deelt veel componenten met de Audi R8. Het is dus wel degelijk een supercar.

Toch zie je dat niet terug in de prijs. Waar je voor Ferrari’s uit dezelfde tijd nog altijd minimaal een ton betaalt, pik je de auto van Tony Stark uit Iron Man als occasion al op vanaf zo’n 47.000 euro. Voor dat bedrag kom je wel voornamelijk exemplaren tegen met tellerstanden die tegen de 100.000 kilometer schuren of er zelfs overheen gaan. Voor een supercar is dat vrij veel.

Occasion van Tony Stark niet per se goede koop

Ook gaat het vaak om geïmporteerde modellen. Als er een goede onderhoudshistorie bij de occasion zit, hoeft dat geen probleem te zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval.

De Porsche 911 van Katja Schuurman staat te koop als occasion

Verder hebben deze goedkopere Audi R8-occasions geregeld (in het buitenland) veel eigenaren gehad. Vaak zie je dat hoe meer eigenaren een tweedehands auto gehad heeft, des te slechter de occasion onderhouden is. De auto van Tony Stark uit Iron Man is nu dus een betaalbare supercar, maar of het daarmee ook een goede koop is, is een tweede.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.