Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 9 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Stranger Things stopt definitief: producent legt uit waarom

Hoewel fans van de Netflix-serie Stranger Things ongetwijfeld nog talloze seizoenen willen zien van de populaire show, hebben de makers aangegeven na seizoen 5 er toch echt de stekker uit te trekken.

Natuurlijk; als je fan bent van een serie of show, zou je graag willen dat het eindeloos doorgaat. Liefhebbers van Stranger Things hebben echter pech: de makers gaan zonder enige twijfel stoppen na seizoen 5.

‘Stranger Things niet uitmelken’

In een interview heeft regisseur en producer Shawn Levy aangegeven de Netflix-serie niet te willen uitmelken. Zelf noemt hij het ‘focus’ en ‘helderheid’ op het plan, dat geschreven is door de Duffer-broers, die Stranger Things hebben verzonnen. “We hebben nooit gewild de verhaallijn van de broers te rekken en te strekken”, aldus Levy. “Onze focus is altijd geweest op wat zij voor zich zagen en wilden vertellen. We willen niet blijven plakken om na hun uiteindelijke visie nog verder te gaan.”

Shawn Levy, stranger things, stopt, netflix, serie
Shawn Levy (Afbeelding: Getty)

“Hoewel je verdrietig kunt zijn dat het allemaal afloopt aan het einde van seizoen 5, zal het einde bevestigen wat ik altijd heb gezegd: het is het écht waard. Ik beloof: de wereld zal zien dat het ‘t allemaal waard is geweest.”

Geen jonkies meer

De beslissing van Levy om er na seizoen 5 de stekker uit te trekken, is niet verwonderlijk. Wat ongetwijfeld meespeelt, is dat de cast simpelweg te oud is geworden. De charme van Stranger Things is dat de Netflix-serie, die zich afspeelt in de jaren tachtig, draaide om een groepje kids dat stuitte op een duistere wereld. Maar het zijn geen kinderen meer.

stranger things 4, teaser, trailer, hawkins, verborgen boodschappen
Een deel van de cast van de Stranger Things premère van seizoen 3. Bron: ANP

Actrice Millie Bobby Brown, die Eleven speelt, is inmiddels 18 jaar oud. Finn Wolfhard (Mike Wheeler) is 19 en de guitige Dustin, gespeeld door Gaten Matarazzo, deelt die leeftijd. Als er weer drie jaar tijd zit tussen seizoen 4 en 5, zijn het inmiddels twintigers.

Niet de weg van Lost

Het valt Levy te prijzen dat hij het concept en de verhaallijn van Stranger Things niet wilt uitmelken. Enkele series hebben in het verleden het tegenovergestelde gedaan. De meest fameuze is zonder enige twijfel Lost, de hitserie over een mysterieus eiland waar slachtoffers van een vliegtuigramp op stranden. En dat liep in de laatste seizoenen behoorlijk spaak. Hoewel in eerste instantie zeer geliefd bij fans (die de website Reddit vol spamden met theorieën) bleek de show verre van een visie te hebben na seizoen 4. Zelfs de schrijvers wisten op een gegeven moment niet meer waar ze naartoe wilden, tot groot ongenoegen van de kijkers. Er werd een lullig, geforceerd einde aangeplakt waar vriend noch vijand blij van werd.

Hoe het wel moet lieten series als Breaking Bad, The Sopranos en Penny Dreadful zien. De makers van die shows wisten wat er verteld moest worden en hoe dat af te ronden. Dat Levy dit beeld ook voor ogen heeft, is bewonderenswaardig. Stranger Things is enorm lucratief voor Netflix, maar genoeg is genoeg.

Mogelijke spin-off van Netflix

Wellicht komt er een spin-off, want Netflix laat de franchise natuurlijk niet graag onberoerd. Maar op welke wijze die gestalte krijgt, valt te bezien. Als ze er maar niet mee aan de haal gaan zoals The Matrix: Ressurections, Terminator deel 27, Aliens Infinity Whatever en Ghostbusters: Afterlife.

Seizoen 4 van Stranger Things verschijnt 27 mei op Netflix. Lees hier waarom de klok breekt in de bovenstaande trailer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.