Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 1 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Stranger Things 4-trailer: drie theorieën waarom de klok breekt

De meest recente trailer van Stranger Things seizoen 4 onthult een nieuwe locatie: het Creel House. En op het einde van de bijna 2 minuten durende teaser breekt het glas van een klok. Drie aannemelijke theorieën waarom.

De Creel House is de voormalige residentie van het nieuwe personage Victor Creel. Hij zit in het Pennhurst Mental Hospital gevangen voor een gruwelijke reeks moorden die in de jaren vijftig in het huis zijn gepleegd. De oude en huidige versie van Victor Creel wordt gespeeld door Robert Englund (A Nightmare on Elm Street), de jonge versie uit de jaren 50 door Kevin L. Johnson (Ozark).

Waarom breekt de klok in de Stranger Things 4-trailer?

Victor Reel en het tot spookhuis verworden Creel House staan centraal in het nieuwe seizoen. Maar wat veel kijkers voor kennis aangenomen hebben, is het breken van de klok. En juist dat element zou wel eens een belangrijke betekenis kunnen hebben. Bekijk de trailer en lees daaronder de drie meest aannemelijke theorieën. Die zijn op basis van de meest gelezen fantheorieën op Twitter-accounts als @StrangerNews11.

1. De klok is een poort naar de Upside Down

De derde trailer van Stranger Things seizoen 4 richt zich niet voor niets op het Creel House, de plek waar in de jaren 50 een reeks moorden is gepleegd. Maar zit Victor Creel wel terecht vast? Promotiemateriaal van het nieuwe seizoen doet suggereren dat hij werd bezeten of gedwongen door een duistere geest.

In de belevingswereld van de Netflix-serie zou je dat kunnen zien als een link met de Upside Down, een duistere alternatieve dimensie die parallel aan de menselijke wereld bestaat. Het rondvliegende stof en de donkere, blauwe kleuren maken deze theorie extra plausibel.

2. De kracht van Eleven

Een andere theorie over het einde van de trailer is dat Eleven met haar bovennatuurlijke krachten de klok laat breken. In een eerdere teaser van Stranger Things seizoen 4 zie je Dr. Martin Brenner door de gangen van Hawkins Lab lopen, voorafgaand aan de gebeurtenissen van seizoen 1. Hier zie je dat kinderen hun paranormale vermogens aanscherpen, en daarbij wordt speciaal ingezoomd op de kamer van Eleven. Aan het einde van de trailer vertelt Dr. Brenner de kinderen dat hij iets speciaals voor hen heeft gepland.

Het is niet duidelijk waar in de Stranger Things-tijdlijn de eerdere teaser, die je hierboven ziet, zich afspeelt. Maar het lijkt om het begin van de verhaallijn te gaan. In de teaser wordt een andere klok getoond in Hawkins Lab, die bijna op 3 uur springt. Dat is exact dezelfde tijd die te zien is op Creel House-klok als die ontploft.

Dit kan van alles betekenen. De meest gelezen theorie is dat de Creel House-klok in Stranger Things seizoen 4 op een of andere manier verbonden is met Eleven. Dat suggereert dat zij (of een andere paranormale kracht) het glas breekt. Er wordt vermoed dat de klokscène (in dit geval een flashback) plaatsvindt op het moment dat Eleven voor het eerst uit het Hawkins Lab ontsnapte. Dit zou het huis in de trailer een belangrijk onderdeel maken van de verbinding tussen Hawkins en de Upside Down. Dat zou kunnen verklaren dat Dustin, Lucas, Steve, Max en Eleven op onderzoek uitgaan.

3. Ze gaan tijdreizen in Stranger Things seizoen 4

De laatste veelgehoorde theorie over de brekende klok in de trailer is dat het element tijdreizen wordt toegevoegd aan het vierde seizoen van Stranger Things. Door de Upside Down is de ruimtetijd al vervormd, waardoor tijdreizen een duidelijke mogelijkheid wordt. De moorden in het Creel House vonden in de jaren 50 plaats, waardoor het verleden belangrijker dan ooit is in het nieuwe seizoen. De klok zou daarvoor symbool staan.

De onthulling van nieuwe details over de aard van Upside Down zou iets met tijdreizen te maken kunnen hebben. Misschien is de duistere wereld niet alleen een parallel universum, maar ook een manier om tussen verschillende tijdperken van de echte wereld te reiken. De allereerste trailer voor Stranger Things 4 maakt deze theorie extra plausibel. Daarin zie je Hopper in Rusland tijdens de Koude Oorlog. Lees hier meer over de theorie rond tijdreizen in het nieuwe seizoen.

Stranger Things seizoen 4 komt pas in 2022 uit. De datum is nog niet bekend, maar volgens deze theorie is die al gelekt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.