Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk wil honger oplossen met 2% vermogen, mits VN bewijs levert

Slechts 2% van het vermogen van Elon Musk is genoeg om het primaire wereldvoedselprobleem op te lossen, aldus David Beasley, directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN). “6 miljard dollar is genoeg voor de 42 miljoen mensen op aarde die letterlijk doodgaan als we ze niet helpen”, zegt hij tegen CNN. Prima, zegt de Tesla-CEO, maar laat eerst maar eens zien hoe.

Elon Musk heeft zijn positie als rijkste mens op aarde nog maar eens versterkt. Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op 300 miljard dollar, bijna de 330 miljard die volgens dit onderzoek nodig is om voor 2030 het wereldvoedselprobleem op te lossen.

Elon Musk: ‘Verkoop mijn aandelen bij bewijs VN’

Maar goed, hij gaat natuurlijk niet zijn hele vermogen doneren. Zou leuk zijn, maar zo zit de mens nou eenmaal niet in elkaar. Dat Elon Musk 2% van zijn aandelen wil verkopen om de primaire wereldhonger op te lossen, is al een hele stap. Maar dan wil hij wel weten hoe dat bewerkstelligd wordt.

Wat is er bijvoorbeeld met de 8,4 miljard dollar gebeurd die de VN in 2020 bij elkaar harkte voor het Wereldvoedselprogramma? Dat vroeg Dr. Eli David zich af op Twitter. Elon Musk ging daar op in.

‘Boekhouding moet open source zijn’

“Als het Wereldvoedselprogramma van de VN precies beschrijft hoe het de wereldhonger gaat oplossen met 6 miljard, dan verkoop ik direct Tesla-aandelen”, reageerde Elon Musk in een tweet. “Maar de boekhouding moet ‘open source’ zijn, zodat iedereen kan zien hoe het geld besteed wordt.”

De tweet bereikte David Beasley en ontlokte een reactie van de directeur van het VN Wereldvoedselprogramma. “Ik kan je verzekeren dat we de systemen hebben voor transparantie en een ‘open source’ boekhouding. Jouw team kan dit beoordelen en met ons samenwerken om er volledig zeker van te zijn.”

Niet voor iedereen een bevredigend antwoord, zo blijkt. “Elon Musk vraagt je om in deze Twitter-thread te beschrijven hoe het geld de honger in de wereld zou oplossen. Mis geen kans doordat u de instructies niet hebt gelezen/opgevolgd. Er staat te veel op het spel”, reageert een Twitteraar treffend.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN

Door een ‘perfect storm’ van verschillende crises, oorlogen en natuurlijk de pandemie kloppen meer honger lijdende landen dan ooit aan bij de VN. Alleen al de halve populatie van Afghanistan, zo’n 22,8 miljoen mensen, riskeert op dit moment een hongercrisis. Daaronder bevinden zich 3,2 miljoen kinderen van vijf jaar op jonger, meldt de VN op zijn website.

En dan zijn er nog landen als Jemen, Afrikaanse naties en noem de rest maar op. Elon Musk wil tot en met de boekhouding aan toe weten wat de VN met het geld voor het Wereldvoedselprogramma doet. Een globaal beeld krijg je op de website van het World Food Programme (WFP).

Naast honger bekommert Elon Musk zich, althans naar buiten toe, ook om het milieu. Lees in dit artikel meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.