Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De beste Star Wars-film van 2024 is nu al gratis te streamen

Duitse superfans hebben na jaren aan werk een 50 minuten lange Star Wars-fanfilm afgeleverd: Wingman: An X-Wing Story. Dogfights die volgens Amerikaanse media beter ogen dan de officiële films.

Star Wars ligt wat films betreft op zijn gat. De laatste keer dat we een grote blockbuster binnen het universum van George Lucas in de bioscoop konden checken was in 2019, met The Rise of Skywalker. Een op zijn zachtst gezegd vrij matige film.

Het is stil in de bioscoop

Lucasfilm heeft sindsdien niet stilgezeten; meerdere nieuwe films zijn aangekondigd, waarvan ook een groot deel vervolgens is gecanceld. De studio is duidelijk zoekende. Hoe moet de toekomst van Star Wars eruit gaan zien?

In dit artikel hebben we alle aankomende Star Wars-films (en series) voor je op een rijtje gezet. Er komt genoeg moois aan, maar voorlopig moeten we nog even geduld hebben. De meeste titels komen pas na 2025 uit.

Gelukkig hebben we de fans nog, want ook zij zitten niet stil. Op YouTube kun je honderden korte door fans gemaakte Star Wars-films vinden, soms van absurd hoge kwaliteit.

Wingman: An X-Wing Story

Vaak hebben ze echter slechts een speelduur van een paar minuten. Het is nou eenmaal peperduur om een professionele film op poten te zetten.

Het kan ook anders, zo bleek afgelopen week. Op YouTube is nu namelijk een zoethouder van jewelste voor Star Wars-fans te vinden. De aangekondigde Rogue Squadron-film van Patty Jenkins is gecanceld, maar filmmaker Michael Koepff heeft het heft in eigen handen genomen.

Maak kennis met Wingman: An X-Wing Story. Een zeer professioneel ogende en bovendien gratis op YouTube te streamen fanfilm tjokvol actie. Geen 5 minuten, geen 10 minuten, maar 50 (!) minuten aan X-Wing-gevechten. Een achtbaanrit vol adrenaline.

Wingman vertelt het verhaal van een complexe aanval van rebellen op een keizerlijk transportschip. Dogfights zijn al lastig in beeld te brengen met Hollywood-budgetten, laat staan op je spreekwoordelijke zolderkamertje. Toch krijgen Koepff en zijn team het voor elkaar.

Indrukwekkende kwaliteit

Met behulp van stilistische knipogen naar de originele filmtrilogie, maar ook cameraperspectieven binnen de cockpits zoals je die nog niet eerder in de franchise zag zetten de toegewijde fans een film neer die zich oprecht kan meten met het officiële werk. Sterker nog: veel media merken in Amerika op dat het resultaat beter oogt dan de dogfights in Rogue One: A Star Wars Story.

En dat zonder enige vorm van ervaring: “Zeven jaar geleden kwamen wij, een stel vrienden uit Duitsland, bij elkaar en besloten we om een Star Wars-film te maken. Dus, zonder enige eerdere ervaring in filmmaken, VFX, animatie, schrijven, regisseren en acteren, gaven we het een kans, en here we are!”

Kijkje achter de schermen

Je kunt hierboven Wingman: An X-Wing Story in zijn geheel checken, compleet gratis dus. Of check dit Duitse kijkje achter de schermen van de fanfilm. Of scrol door de verrassend lange lijst aan officiële films en series die er bij Lucasfilm in de pijplijn zitten. Star Wars is springlevend!

Wingman: An X-Wing Story Star Wars fanfilm
(Afbeelding: Lucasfilm)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.