Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het percentage miljonairs per land en Nederland scoort hoog

Waar in Europa wonen de meeste miljonairs in verhouding tot de inwoners? En in welke landen is het percentage juist laag? Je voelt hem al aankomen, Nederland scoort weer een hoog.

Als het gaat om lijstjes met landen qua beste levenskwaliteit, meeste geld per inwoner en dat soort welvaartsindicaties scoort Nederland altijd erg goed. Toch zijn veel mensen erin gaan geloven dat niets deugt in Nederland. Grotendeels ten onrechte, al zijn er natuurlijk uitzonderingen.

Europese landen met meeste de miljonairs

Door naar de meeste miljonairs per land, gebaseerd op data van het meest recente UBS Global Wealth Report. Op de onderstaande kaart, op basis van de jaarlijkse data gemaakt door Landgeist, zie je we welk percentage van de volwassen bevolking miljonair is.

Nederland verrassend hoog in lijst met meeste miljonairs per land
(Afbeelding: Landgeist)

In het UBS Global Wealth Report wordt gerekend met Amerikaanse dollars. De percentages, waaronder dat van Nederland, zouden her en der dus een promille kunnen verschillen.

Alleen Zwitserland boven Nederland

Zoals je ziet, zijn de verschillen tussen de landen vrij groot. Zwitserland heeft verreweg het hoogste percentage miljonairs in niet alleen Europa, maar de hele wereld (15,6%). In Europa komt daarna Nederland (8,6%). Noorwegen (8,2%) en Denemarken (8,0%) hebben ook een aanzienlijk hoger aantal mensen met minimaal 1 miljoen dollar dan andere Europese landen. We hadden ons koude kikkerlandje hoog ingeschat, maar de nummer 2-positie is toch wel verrassend te noemen.

De laagste percentages miljonairs zijn te vinden in de oostelijke helft van Europa. Turkije (0,1%), Polen (0,3%) en Rusland (0,4%) hebben veruit het laagste percentage miljonairs in Europa. Check ook hoeveel miljardairs Nederland telt. En als je dan toch bezig bent, lees ook hoeveel Nederlanders meer dan een ton op hun spaarrekening hebben staan.

Hoeveel moet je per dag sparen voor een miljoen?

Zelf ook aspiratie om tot de miljonairs van Nederland te behoren? Lees hoeveel je per dag moet sparen, wanneer je ook instapt, om op je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.