Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 18 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Passief geld met crypto verdienen? Alles wat je moet weten over staking

Weleens van staking gehoord? Dat is simpel gezegd het vasthouden van cryptomunten voor een onbepaalde periode, waarvoor je als beloning rente ontvangt. Staking kun je daarom een beetje vergelijken met de rente die je vroeger kreeg op je spaarrekening. Het is bovendien een manier om passief geld te verdienen met crypto.

Wat is staking precies? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het een alternatief voor sparen? Laten we eens in het begrip duiken.

Inhoud:

  1. Wat is staking?
  2. Hoe werkt staking?
  3. Kun je elke cryptomunt staken?
  4. Kun je bij staking je geld verliezen?
  5. Hoe kun je de risico’s verminderen bij het staken?
  6. Is staking een alternatief voor sparen?
  7. De voor- en nadelen van crypto staking

1. Wat is staking?

De meeste mensen investeren in cryptomunten, omdat ze verwachten dat deze in de toekomst meer waard gaan worden. Maar er is nog een andere manier om geld te verdienen met crypto: door munten te staken.

Het staken van crypto is dus niets meer of minder dan het kopen van een coin of token om deze vervolgens vast te houden. Als beloning hiervoor krijg je rente, net zoals je vroeger rente ontving op je geld als je dit op een spaarrekening liet staan.

Hoeveel rente je ontvangt, hangt af van de cryptomunt en de exchange. Maar om je toch een idee te geven: Cardano staken via Bitvavo levert je een rente van ongeveer 5 procent per jaar op, Tether ruim 6 procent. Een stuk beter dan de 0,0 procent die je op je spaarrekening krijgt, dus.

Maar waarom krijg je een beloning als je munten vasthoudt? Door crypto te staken ondersteun je de veiligheid en operaties van het blockchainnetwerk. Doordat investeerders staken, blijft de blockchain up-to-date en kunnen transacties over het netwerk verstuurd en ontvangen worden.

2. Hoe werkt staking?

Hierboven heb je kort gelezen waarom je voor staking beloond wordt, maar hoe werkt het staken precies?

Je hebt vast weleens van mining gehoord. Bij Proof-of-Work cryptomunten als Bitcoin moet er gemined worden om nieuwe blocks te verifiëren. Dit proces gebruikt de rekenkracht van computers om nieuwe blocks te verifiëren. Je ziet de magazijnruimtes vol computers (mining farms) vast voor je.

Bij Proof-of-Stake cryptomunten worden blocks niet geverifieerd op basis van die rekenkracht van computers, maar op basis van vastgehouden crypto van investeerders. Dat is kort gezegd het verschil tussen minen en staken. Heb je behoefte aan een meer technische uitleg over staking, dan raden we dit artikel van Binance Academy aan.

3. Kun je elke cryptomunt staken?

Zoals je nu waarschijnlijk begrijpt, kun je niet zomaar elke cryptomunt staken. De coin moet van het Proof-of-Stake concept gebruik maken. Toch zijn er ook exchanges die staking aanbieden voor andere cryptomunten. Dan krijg je eigenlijk rente als beloning, omdat je die exchange gebruikt.

4. Kun je bij staking je geld verliezen?

Dat staken klinkt goed, toch? Waarom zou je geen passief geld willen verdienen met crypto? Maar net zoals altijd met investeren het geval is, zijn er aan staking risico’s verbonden.

Want kun je bijvoorbeeld je geld verliezen? Daar kunnen we kort over zijn: ja. Als de munt minder waard wordt dan waar je ‘m voor hebt gekocht, kun je geld verliezen. Als je besluit te gaan staken, is het daarom belangrijk om je goed in te lezen.

5. Hoe kun je de risico’s verminderen bij het staken?

Wat alvast goed om te weten is, is dat je ook flexibel kunt staken. Dat kan bijvoorbeeld bij het eerder genoemde Bitvavo. Hierbij lock je je crypto niet voor een bepaalde vaste periode, maar kun je er altijd voor kiezen om je crypto te verkopen. Zo hoef je niet met je handen op de rug toe te kijken als een munt opeens 50 procent in waarde afneemt, bijvoorbeeld.

Meer over weten? Lees dan vooral dit artikel van Alles over crypto en deze van Cryptokoersgids.

Een andere manier om het risico van staking te beperken, is door te kiezen voor een stablecoin als USD Coin en Tether. Deze coins volgen de koers van de dollar, waardoor de volatiliteit laag is. Het beste van alles: het percentage rente dat je ontvangt is nog eens hoog ook.

6. Is staking een alternatief voor sparen?

Nu je geen rente meer over je spaargeld krijgt of zelfs moet betalen, worden opties als staking natuurlijk steeds aantrekkelijker. Maar is het echt een alternatief voor sparen?

Door de risico’s die we net besproken hebben, raden we je toch altijd aan om een financiële buffer achter de hand te hebben op je spaarrekening.

7. De voor- en nadelen van staking

We zetten ten slotte nog even de voor- en nadelen op een rij.

De voordelen

  • Het is onwijs passief. Je koopt de coins en houdt ze vast. Als een coin in waarde stijgt, heb je eigenlijk dubbel winst.
  • Als je het met minen vergelijkt, is staken veel makkelijker en hoef je geen dure apparatuur te kopen.
  • Hoewel je wel je research moet doen, heb je geen hoogstaande technische kennis nodig om te kunnen staken – iedereen kan het.
  • Je ondersteunt de cryptomunt.

De nadelen

  • Je kunt geld verliezen.
  • Je moet je coins vasthouden en kan dus minder inspelen op wat de markt doet.
  • Soms zijn er aanvullende voorwaarden zoals een minimum bedrag dat je geïnvesteerd moet hebben en een minimale stakingstermijn.
  • Om er echt een leuk zakcentje aan over te houden, zou je best een investering moeten doen.

Enthousiast geworden over staking? Voordat je je halsoverkop aan de slag gaat, is het belangrijk om goed je research te doen. Naar staking zelf, de munt die je wil staken en welke exchange goed bij jouw behoeften aansluit.

Passief geld verdienen? 5 manieren om passief inkomen te genereren

Bitcoin KoersInvesteerders.nlRené TodayCryptotips

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.