Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Spanx-CEO is in één klap miljardair, personeel plukt de vruchten

Sara Blakely, CEO en oprichter van Spanx, een bedrijf dat shapewear maakt voor vrouwen, verkocht vorige week een meerderheidsaandeel van haar bedrijf voor een bizarre 1,2 miljard euro. Dat is niet alleen feest voor Sara Blakely zelf, maar ook voor haar werknemers. Om de deal te vieren geeft ze die namelijk allemaal twee eersteklas vliegtickets én 10.000 dollar om op die reis uit te geven.

Ja, nu beginnen we het nieuwe werken toch wel aantrekkelijk te vinden. De prijs voor de werkgever van de maand gaat in ieder geval naar deze succesvolle dame.

Sara Blakely verkoopt Spanx

Sara Blakely startte 21 jaar geleden met Spanx, nadat ze gefrustreerd raakte doordat shapewear-ondergoed voor onder nette kleding niet bestond. Met 5.000 dollar van haar spaargeld, dat ze verdiende door faxapparaten van deur tot deur te verkopen, richtte ze haar bedrijf op. “Ik had nog nooit in de mode of detailhandel gewerkt”, zegt ze tegen Forbes. “Ik had gewoon ondergoed nodig dat niet bestond.”

Haar idee bleek een gat in de markt. Vorige week maakte de deal met private equity-gigant Blackstone haar in één klap miljardair. Forbes schat haar vermogen na de deal op 1,2 miljard dollar (ruim 1 miljard euro).

Werknemers plukken de vruchten

Maar Sara Blakely is niet de enige die iets te vieren heeft. “Dit is een groot moment voor elk van jullie”, zegt ze tegen haar werknemers in een video die ze op haar Instagram-account plaatste. “Om dit moment te vieren, heb ik voor iedereen twee eersteklas vliegtickets gekocht naar waar ook ter wereld.” Naast het feit dat de werknemers zelf de locatie mogen uitkiezen, krijgen ze ook 10.000 dollar (8.628 euro) om op de reis uit te geven.

Sommige van de werknemers lieten daarop weten dat ze naar bestemmingen als Zuid-Afrika en Antarctica gaan. Eén werknemer vertelt dat hij van plan is om met zijn vriendin in Zweden te trouwen, terwijl een ander juist op huwelijksreis naar Bora Bora gaat.

“Ik wil dat elke werknemer dit moment kan vieren op z’n eigen manier. En daarbij een herinnering voor het leven maakt”, legt Sara Blakely uit in een Instagram-post. “Proost op 21 jaar aan magie en op nog vele jaren.”

Nog altijd grootaandeelhouder

Blackstone mag dan misschien een meerderheidsaandeel gekocht hebben, Blakely blijft nog steeds een ‘significante aandeelhouder’ van Spanx. Hoe groot het aandeel precies is dat Blackstone heeft gekocht, wordt geheim gehouden. “Ik houd met heel mijn hart van dit merk en dat zal ik blijven doen”, zegt ze. “Ik blijf het bedrijf helpen om z’n volle potentieel te bereiken.”

TodayForbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.