Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 27 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Champagne of shampanskoye? Rusland tergt Frankrijk met omstreden wet

In Rusland wonen naast veel arme mensen ook een paar stinkend rijke. En die zijn verzot op champagne, niet te verwarren met ‘shampanskoye’. Maar hoe zit het met die naam, waar in Frankrijk nu zoveel over te doen is.

Het gedoe gaat over het etiket en een omstreden wijnwet, en zet de verhoudingen tussen Frankrijk en Rusland op scherp.

Shampanskoye is geen champagne

Franse makers van champagne hoeven flessen die verkocht worden in Rusland vooralsnog niet te voorzien van een etiket waarop het product als mousserende wijn wordt gelabeld. Volgens de Franse onderminister van Handel heeft Rusland de uitvoering van de omstreden wijnwet tot zeker 31 december uitgesteld.

Vladimir Poetin is een groot liefhebber van champagne (Afbeelding: AFP)

De wet zou Franse champagneproducenten dwingen om de term ‘mousserende wijn’ op de etiketten toe te voegen. Dat geldt dan voor flessen die in Rusland worden verkocht. Russische producenten van de lokale versie van champagne, ‘shampanskoye’ genaamd, zouden dat niet hoeven te doen.

Frankrijk dreigde eerder met een gang naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege de champagnerel. Volgens onderminister Franck Riester hebben vele gesprekken met Moskou ertoe geleid dat de wet voorlopig is uitgesteld.

Roep om boycot in Rusland genegeerd

De champagnebelangengroep CIVC zegt in een verklaring dat zij verdere besprekingen tussen Rusland en Frankrijk over de benaming van champagne in Rusland nauw zullen volgen. CIVC had producenten ook gevraagd Rusland te boycotten na de invoering van de wet in juli. Producenten besloten vorige maand echter de export te hervatten.

Volgens de Fransen mag hun drank alleen champagne genoemd worden als de mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek. De naam is ook beschermd via de Franse kwaliteitscontrole AOC. Tijd om zelf te proeven: check onze top 7 champagnes voor de komende feestdagen.

Manners / ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.