Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Space Jam: A New Legacy is geen slamdunk volgens eerste reviews

De eerste reviews van Space Jam: A New Legacy stromen binnen. Kan LeBron James de nostalgische magie van Michael Jordan’s klassieker evenaren? We maken de balans op.

Als filmliefhebber is het vaak lastig om niet cynisch te worden. Hollywood is al jaren bezig met het eindeloos rebooten en terugbrengen van oude franchises, topfilms en series.

LeBron James in reboot

Een onmogelijke opgave, in de meeste gevallen. We kijken immers op oude films terug door een bril van nostalgie. Een vergevingsgezinde bril, die een gevoel oplevert waaraan een moderne reboot nooit kan tippen.

Maar ja, geld is geld, dus grote studio’s blijven het proberen. Dit keer is het de beurt aan Space Jam, de basketbalfilm uit 1996 met de Looney Tunes en Michael Jordan in de hoofdrol. Een vermakelijke mix van live-action en animatie, een film waar de 90’s-energie vanaf druipt.

Dit keer is het de beurt aan LeBron James. Naast uiteraard de Looney Tunes bestaat de cast van onder andere Space Jam: A New Legacy uit Don Cheadle, Khris Davis, Sonequa Martin-Green, Cedric Joe en Zendaya. De regie is in handen van Malcolm D. Lee.

Eerste reviews Space Jam: A New Legacy

De afgelopen maanden werd de film als de malle gepromoot met kleurrijke trailers en allerlei stunts, waaronder een ietwat late poging om op de hele NFT-hype in te spelen.

Komende vrijdag komt Space Jam: A New Legacy zowel op HBO Max als in de bioscopen uit in Amerika. In Nederland draait ie al sinds gisteren (14 juli) in de bioscopen.

De grote vraag is: kan A New Legacy ook maar een beetje in de buurt komen van het origineel? De eerste recensies stromen binnen. We maken de balans voor je op.

Rotten Tomatoes en IMDb: niet best

Het plaatje is vooralsnog niet best. Op Rotten Tomatoes, een website die recensies van critici vergaart, heeft Space Jam: A New Legacy een gemiddelde score van 42 procent. Oftewel: 42 procent van de 57 reviews die tot nu toe zijn verschenen gaf de film een voldoende. Het gemiddelde cijfer? Een 5.4.

Op IMDb scoort de basketbalfilm vooralsnog een 4.2, na 631 recensies. Ouch!

Terug naar de critici. “Een upcycled Frankensteins monster van intellectueel eigendom dat een stoofpot van easter eggs en Halloweenkostuums op de kijker afvuurt, biddende dat iets werkt,” aldus Katie Walsh van de Tribune News Service.

LeBron schijnt wel goed te zijn, maar dat is niet genoeg om de film te dragen, zo concludeert Bill Goodykoontz van de Arizona Republic: “James is een boeiende aanwezigheid, maar zoals dit seizoen bij de Lakers bewees, is hij alleen niet genoeg.”

Joshua Rivera van Polygon laat ook weinig van de nieuwe Warner Bros.-film over: “Space Jam: A New Legacy is alleen echt bevredigend voor mensen die om marketing en bedrijfswinsten geven, mensen die het benaderen als een product dat met succes is verkocht.”

Positieve geluiden

Zijn er dan ook nog enigszins positieve geluiden? Zeker, als je goed zoekt tussen alle hyper-negatieve recensies. “Door Jordan te verwisselen voor James en het bizarre uitgangspunt te updaten voor een meer technisch onderlegd publiek, is Space Jam: A New Legacy een bevredigende, zij het ongeïnspireerde herinterpretatie van een iconisch stukje popcultuur uit de jaren 90,” aldus Lauren Coates van AwardsWatch.

Tja. Ook filmrecensente Carla Renata stelt fans van het origineel gerust. Zij zullen A New Legacy sowieso waarderen: “Hoewel het een leuke, nostalgische reis is voor WB-animatie en King James-fans met een geweldige boodschap over het jongleren van beroemd zijn en vaderschap, is dit vervolg high op het gebied van technologie en light op al het andere. Space Jam-fans zullen er hoe dan ook dol op zijn.”

Sterker nog, Amy Nicholson van Variety, niet de minste, vindt Space Jam: A New Legacy zelfs beter dan het origineel: “Space Jam: A New Legacy is chaotische, regenboogkleurige onzin die, in tegenstelling tot het origineel, als een film een geheel weet te blijven.”

Top, maar simpelweg op papier beter zijn dan Space Jam is niet genoeg. Die dikke laag nostalgie poetst immers een hoop tekortkomingen van het origineel weg.

Het lijkt er dus op dat Space Jam: A New Legacy dus allesbehalve de topfilm wordt waar we allemaal op hoopten. Vermakelijk en de moeite waard? Vast, maar de lat lag toch echt wat hoger dan dat. Jammer. Space Jam: a New Legacy draait nu ook in Nederland in de bioscopen.

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.