Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Bizarre Sovjet-versie The Lord of The Rings duikt na decennia opeens op

Het is niet een recent fenomeen dat Rusland zijn eigen Hollywood op poten probeert te zetten. In tegendeel. Juist in het Sovjet-tijdperk ontstond er een soort parallelle wereld aan muziek, films en televisie. Uiteraard beïnvloedt en goedgekeurd door de overheid. Een van de meest fascinerende voorbeelden daarvan is de Sovjet-adaptatie van The Lord of the Rings.

In 1991 werd de film uitgezonden op de Russische televisiezender Leningrad Television. Khraniteli, Bewakers in het Nederlands, is een adaptatie van The Fellowship of The Ring, het eerste boek van J.R.R. Tolkiens trilogie.

Sovjet-versie van The Lord of The Rings

En, zover bekend, ook meteen de enige adaptatie van Tolkiens werk die in de Sovjet-Unie is gemaakt. Een select groepje diehard fans van The Lord of The Rings jaagt sindsdien al decennia op de obscure film. Met alle tripjes naar archieven van dien. Zonder succes. Khraniteli werd als lost media beschouwd. Verloren dus. Iets wat geldt voor veel producties uit dat tijdperk. De film werd maar één keer uitgezonden.

Tot afgelopen week de opvolger van Leningrad Television, 5TV, opeens de film in twee delen op YouTube plaatste. Geheel gratis beschikbaar voor de hele wereld. Fans van The Lord of The Rings kregen opeens de obscure achtbaanrit gratis voor de voeten geworpen, ondanks het feit dat de film na jaren speurwerk verloren leek te zijn. Geen gedoe of speurtochten, maar een openbare YouTube-video. Easy.

Fascinerende parallelle wereld

Helaas nog zonder ondertiteling, maar hopelijk kunnen de fans daar verandering in brengen. Hoe dan ook raden we je aan door de video’s heen te klikken. Het is fascinerend om zo’n andere versie van het verhaal te zien dat we allemaal kennen. Een Sovjet-versie met zijn eigen muziek, belabberde special effects en duidelijk lage budgetten.

Sterker nog, Khraniteli heeft zelfs iets voor op de films van Peter Jackson. In deze adaptatie speelt Tom Bombadil namelijk wel een rol. In de versie uit Hollywood is het personage uit de boeken geschrapt.

Bhad Bhabie verpulvert OnlyFans-record Bella Thorne

Bizarre Sovjet-versie The Lord of The Rings duikt na decennia opeens op
De Russische Smeagol (Afbeelding: 5TV)

Russische Gandalf

“Er zou een standbeeld moeten komen voor de persoon die dit heeft gevonden en gedigitaliseerd,” aldus iemand in de reacties. Geheel mee eens, al was het maar voor zijn of haar bijdrage aan het archiveren en behouden van dit pareltje aan cultuurgeschiedenis.

Veel kijkplezier! Een behulpzame Russische fan heeft zelfs timestamps aangeleverd voor het eerste deel, zodat je precies je favoriete stukken uit de films en boeken kunt bewonderen. Waaronder Russische Gandalf en de Sovjet-versie van Smeagol. Wat is het internet toch mooi!

5:26 – Bilbo addresses his birthday party
7:19 – Gandalf shows up
7:40 – Epic fireworks
13:30 – Bilbo uses the ring at his party
16:00 – Frodo gets the ring from the envelope
16:30 – the Nazgul
18:53 – Smeagol and Deagol
21:12 – Smeagol becomes Gollum
22:37 – Gandalf confronts Gollum
27:02 – the four hobbits set out
30:15 – the hobbits arrive… somewhere?
36:55 – hobbits in the Old Forest
38:35 – incomprehensible nonsense
40:31 – one of them is stuck in the tree, with ridiculous hobbit feet visible
41:49 – Tom Bombadil shows up
42:25 – Bombadil rescues that other one
44:54 – at Bombadil’s house with Tom’s ladyfriend
49:08 – cliffhanger ending with the Barrow-wight, or something

Marvel maakt indruk met nieuwe Loki-trailer (en Twitter gaat los)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.