Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Goedkoopste elektrische auto van Europa mag Nederlandse weg op

Eerder dit jaar las je hier al over de goedkoopste elektrische auto van Europa, die volgens de bouwers 10.000 euro gaat kosten. Destijds nog een concept, nu is de Dartz FreZe Nikrob, zoals het model heet, goedgekeurd voor de Europese en dus ook Nederlandse wegen.

“We hebben alle benodigde goedkeuringen voor de categorie M1 ontvangen en mogen met de Dartz FreZe Nikrob de autosnelweg”, aldus Leonard Yankelovich tegen Manners Magazine.

By far de goedkoopste elektrische auto van Europa

Als het model echt voor 10 mille op de markt komt, is het verreweg de goedkoopste elektrische auto van Europa. Op dit moment is dat de Dacia Spring. Deze is 7.890 euro duurder. Door dit prijsverschil zijn de auto’s niet met elkaar te vergelijken en spreekt Dartz een hele andere doelgroep aan.

Wat kun je verwachten voor 10.000 euro?

De elektrische auto is heel erg goedkoop, en dat is terug te zien in het minimalistische interieur. De stoelen zijn gemaakt van stof en de deurpanelen bestaan evenals het dashboard volledig uit kunststof. Daarop staat in het oranje de merknaam ‘Nikrob’.

Dartz Nikrob FrEze, goedkoopste elektrische auto
(Afbeelding: Dartz)

Een systeem voor infotainment is er niet, maar je beschikt wel over een klein radiootje en airco. Achter het stuur bevindt zich een scherm, waarop de snelheid en het batterijvermogen te zien is. Met een volle accu van 17,2 kWh komt de elektrische auto 200 kilometer ver in de zomer en 140 kilometer in de winter. De maximale snelheid bedraagt 100 kilometer per uur.

Review – Lynk & Co 01: is dit de deelauto van de toekomst?

De goedkoopste elektrische auto van Europa is via een draaiknop tussen de voorstoelen – waar overigens geen middenconsole zit – in drive, neutraal, achteruit en parkeerstand te zetten. Daarvoor vinden we de knoppen voor elektrisch bedienbare ramen.

Voor vier personen

Je zou het niet zeggen, maar de elektrische auto beschikt over een achterbank beschikt en kan derhalve vier personen vervoeren. Al zal de Dartz FreZe Nikrob de topsnelheid van 100 kilometer per uur met vier man niet halen. De elektromotor levert immers maar 17,4 pk.

Waar we de Dartz FreZe Nikrob in Europa al goedkoop vinden, kost de auto in China slechts 4.500 dollar. Daar is de goedkope elektrische auto op dit moment de best verkochte EV van het land. Helemaal hetzelfde is-ie niet. In China heet het model de Wuling Mini-EV. Ook beschikt dat wagentje niet over airbags, stabiliteitscontrole en een kleinere accu.

Dartz FreZe Nikrob in 2022 de markt op

Dartz verwacht de kleine elektrische auto in 2022 op de markt te brengen. Het merk zal zich eerst richten op de Duitse, Noorse en Franse markt, maar moet later ook naar Nederland komen.

(Afbeelding: Dartz)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.