Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sorry voor de Tieten: urgente docu over borsten en het taboe

Er komt deze week een nieuwe documentaire uit over borsten, en dat lijkt noodzakelijk in tijden van verwrongen schoonheidsidealen en preutse taboes. Stella Bergsma duikt met Sorry voor de Tieten in deze urgente kwesties.

Social media heeft het beeld van borsten en naakte vrouwen voorgoed veranderd, letterlijk en figuurlijk. Het doodgewone en onmetelijk belangrijke onderdeel van het vrouwelijke lichaam is in een vreemd daglicht komen te staan. Of beter gezegd: uit het daglicht gezet. Tepels worden gecensureerd, foto’s waarop borsten prominent naar voren komen worden naar zijwegen gestuurd via algoritmes. En dan is er natuurlijk nog het scheve schoonheidsideaal en silicone.

Sorry voor de Tieten

Ooit konden we geen genoeg van borsten krijgen, maar tegenwoordig zijn ze een taboe. Waar komt dat vandaan? In haar zoektocht hoopt Stella antwoord op haar vele vragen te vinden. Zoals: waar komt de weerzin tegen blote vrouwen vandaan?

“Te klein, te groot, te scheef, te bloot, je weet nooit wie je nu weer met je borsten voor het hoofd stoot”, zegt Stella Bergsma. De schrijfster, columniste en boven alles vrouw snapt er niks van: wat hebben onze borsten de mensheid ooit misdaan? In Sorry voor de Tieten spreekt ze hierover met biologen, wetenschappers, sociologen, seksuologen, schrijvers, filmmakers en andere experts. Ook spreekt ze mensen op straat aan over de kwestie, maar ook mensen die normaliter het grootste woord hebben op social media komen aan het woord.

Documentaire met Stella Bergsma te zien op Net5

De documentaire over borsten is in onze opinie voor zowel manen als vrouwen (en alles daar tussenin) noodzakelijke kost. Laat normalisering weer de standaard worden, vier het feit dat imperfectie de mooiste vorm van schoonheid is. Sorry voor de Tieten, een documentaire van productiebedrijf Het Volk, wordt op woensdag 23 maart uitgezonden op Net5.

sorry voor de tieten, tv programma, borsten, stella bergsma, net 5
(Afbeelding: Net5)

Dat je ook gediscrimineerd kan worden om je borsten, kan dit model, dat werd geweerd door een vliegmaatschappij, je navertellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.