Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

De sollicitatievraag waarmee Elon Musk leugenaars ontmaskert

Dat je de beste mensen nodig hebt om een succesvol bedrijf te runnen, weet Elon Musk als geen ander. Voor Tesla en SpaceX heeft hij regelmatig sollicitatiegesprekken gevoerd, en voor Twitter (tegenwoordig X) zullen toch echt ook weer nieuwe mensen nodig zijn. Met één simpele vraag weet hij leugenaars, die zich beter voordoen dan ze eigenlijk zijn, eruit te pikken. Of we hem zelf moeten geloven in alles wat hij uitkraamt, is een tweede.

Voor Elon Musk maakt het niet uit naar wat voor school je bent geweest. “Het is zelfs niet nodig om een studie of zelfs de middelbare school, te hebben afgerond”, zegt hij in een interview met Auto Bild in 2014. Waar let de Tesla CEO en SpaceX oprichter dan op? De buitengewone prestaties die je in het verleden hebt geleverd. “Als je in het verleden geweldige prestaties hebt geleverd, dan zal je dat in de toekomst waarschijnlijk ook doen”, zegt hij.

Maar ja, bij een sollicitatiegesprek moet je jezelf toch verkopen. Vaak doe je jezelf toch nét iets mooier voor dan je zelf bent. Zeker als je het tot een sollicitatiegesprek met topondernemer en visionair Elon Musk weet te schoppen, zal je hem ervan proberen te overtuigen dat je goede prestaties hebt geleverd. Hoe weet de kersverse Twitter-baas het kaf van het koren te scheiden? Nou, weer op een heel andere manier dan deze onmogelijke sollicitatievragen van Jeff Bezos.

De favoriete sollicitatievraag van Elon Musk

Op de World Government Summit in 2017 vertelde de Tesla-CEO zijn geheim. Hij stelt elke kandidaat dezelfde vraag: ‘Vertel me over het meest moeilijke probleem waar je aan hebt gewerkt en hoe je dat hebt opgelost.’ Waarom? “De mensen die écht het probleem hebben opgelost, weten precies hoe ze dat hebben gedaan en kunnen dat tot in de kleinste details vertellen”, verklaarde hij.

Als je niet stap voor stap kunt vertellen hoe je het hebt opgelost, hoef je niet te rekenen op een baan bij Tesla of SpaceX. “Zo zorg ik ervoor dat ik echt weet dat er een prestatie geleverd is”, voegde Elon Musk eraan toe. “Want hebben zij daar echt voor gezorgd of was iemand anders eigenlijk meer verantwoordelijk?”

Onderzoek toont zijn gelijk rond leugenaars

Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat de strategie van Elon Musk inderdaad enorm effectief is om de leugenaars te detecteren. De onderzoekers ontdekten dat leugenaars bij dit soort vragen extreem vaag blijven en geen details noemen die te achterhalen zijn. Iemand die de waarheid vertelt, zal juist gedetailleerde informatie geven. Volgens het onderzoek zijn de leugenaars met deze techniek in 70 procent van de gevallen te ontdekken.

Waar je ook solliciteert, en voor welke baan dan ook, één ding is duidelijk: vertel zoveel mogelijk details tijdens je sollicitatiegesprek. Deze details moeten duidelijk maken wat jouw toegevoegde waarde was bij de bedrijven waar je hiervoor hebt gewerkt. En vertel hoe je deze ervaring en expertise gaat gebruiken om de potentiële werkgever te helpen zijn doelen te bereiken. In andere woorden: doe je research en bereid je goed voor! En blijf bij de waarheid.

Werken bij Twitter of Tesla?

Serieuze plannen om te solliciteren bij Twitter, Tesla of een van zijn andere bedrijven? Check dan alvast deze 21 vragen die Elon Musk graag stelt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.