Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 24 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris krijg je als soldaat in een tank en er zijn volop vacatures

Aspiraties om soldaat pantserinfanterie te worden bij het leger? Dan is Defensie naar jou op zoek. Kort gezegd maak je in deze functie deel uit van de bezetting van een tank, om uiteindelijk grondgevechten te voeren. Prima salaris en je hebt geen opleiding nodig.

Als je wil werken bij Defensie heb je eigenlijk garantie op een baan, betaalde opleiding en salaris dat ver boven het minimumloon wil. Maar ja: ben je geschikt? En zo ja, aan wat voor functie zit je aan te denken? Eerder schreven over de eisen en inkomsten van piloot bij de Luchtmacht, ICT-soldaat, marinier, soldaat Luchtmobiele Brigade en nog veel meer functies binnen het leger. Nu duiken we een tank in.

Vacature: Soldaat Pantserinfanterie

De Pansterinfanterie van de Landmacht bestaat uit militairen die het grondgevecht voeren. De infanterie wordt vaak ingezet in onoverzichtelijk terrein. Denk daarbij aan boscomplexen, dorpen en steden. Om je een beeld te geven: het zwaar bewapende pantservoertuig CV90 (een tank) heeft drie bemanningsleden en zeven pantserinfanteristen onderin. Als Soldaat Pantserinfanterie behoor je tot de groep van zeven soldaten en draag je bij aan operaties en gevechten.

De infanterie beschikt over automatische en semiautomatische handvuurwapens, boordwapensystemen, mortieren en antitankwapens. De meeste taken voer je buiten het voertuig uit, in alle weersomstandigheden. Patrouilles lopen, het veiligstellen van huizen en bossen, dat soort acties. Maar ook ben je voortdurend bezig met onderhoud van het materiaal, beveiliging en camouflage. 

Eisen en militaire opleiding

Om in een tank vervoerd te worden om je mannetje te staan, is niet voor iedereen weggelegd. Voordat je überhaupt over salaris kunt nadenken, moet je langs heel wat checkpoints. De basiseisen vallen mee: je hebt geen opleiding nodig, je moet tussen de 17 jaar en 27 jaar en 11 maanden oud zijn en je moet kunnen zwemmen. Bril of lenzen zijn geen probleem.

Maar het is natuurlijk vooral belangrijk dat je fit bent; er is dus een fysieke test tijdens het sollicitatieproces. Ook mentaal moet je alles op een rijtje hebben als Soldaat Pantserinfanterie, en daarom is er ook een psychologische test. En dan is er nog de verklaring omtrent goed gedrag.

Doorloop je dit allemaal, dan kom je aanmerking voor een Algemene Militaire Opleiding (AMO) Landmacht, gevolgd door een Manoeuvre Functie Opleiding (MFO).

Salaris als militair in een tank

Je start met een salaris tussen de 2.800 en 3.000, afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en salaris. Vervolgens groeit je inkomen mee met je ervaring in deze specifieke functie. Bovendien zijn er volop doorgroeimogelijkheden, zo kun je korporaal worden.

Bovenop je salaris krijg je nog verschillende structurele en incidentele militaire toelages en je kunt gratis je rijbewijs halen. Check de vacature hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.