Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 3 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Het salaris als soldaat bij Luchtmobiele Brigade en zo word je het

Naar aanleiding van vorige artikelen kregen we veel vragen over de Luchtmobiele Brigade. Met welk salaris start je binnen deze tak van Defensie? Hoe word je Soldaat Infanterie? Dat soort kwesties. Niet geheel onbelangrijk in deze tijd. We zochten het voor je uit.

De Luchtmobiele Brigade is de meest tot de verbeelding sprekende eenheid van Defensie. Het is een snel inzetbare eenheid die binnen 20 dagen waar ook ter wereld ter plaatse kan zijn, om hulp te verlenen of een conflict te bestrijden. Helikopters garanderen de Luchtmobiele Brigade een snelle troepeninzet en zorgen ook voor het vervoer van wapens, materieel, voeding en andere voorraden.

Vacatures bij de Luchtmobiele Brigade

Dat gezegd hebbende: hoe kom je bij de Luchtmobiele Brigade en welk salaris staat daar tegenover? Nou, dat hangt natuurlijk af van de functie. Er zijn op dit moment verschillende vacatures. De meest gevraagde functie is Soldaat Infanterie. Maar ook voor mensen met een voorliefde voor autotechniek is er plek.

Soldaat Infanterie – Luchtmobiel

Salaris: 2.800 – 3.000 euro (dit is je startsalaris, dat meegroeit met je kennis en ervaring)
Vrije dagen per jaar: 23 – 30
Rijbewijs kosteloos te behalen
Locatie: Arnhem / Assen

Om in aanmerking te komen als Soldaat Infanterie heb je minimaal een VMBO BB-diploma nodig en moet je tussen de 17 jaar en 27 jaar en 11 maanden oud zijn. Je moet kunnen zwemmen en bril of lenzen is geen probleem. Maar voordat je aan salaris kunt denken, is er nog een lange weg te gaan.

Als Soldaat Infanterie Luchtmobiel maak je deel uit van een groep militairen die is uitgerust met relatief lichte bewapening. Een groot deel van je uitrusting draag je mee in je rugzak, net als in sommige videogames. Je verricht je taken meestal buiten, wat de weersomstandigheden ook zijn. Denk aan aanvallende en verdedigende acties, patrouilles lopen, optreden in onoverzichtelijk terrein en verstedelijkt gebied, nabij-beveiliging en camoufleren, maar ook aan de essentiële logistieke ondersteuning, communicatie en ICT-middelen.

Uiteindelijk word je ingedeeld op één van de volgende mogelijke functies. Tijdens je Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel wordt dit, in samenspraak met jou, bepaald.

  • Soldaat Infanterie Luchtmobiel
  • Soldaat Cavalerie Verkenner Luchtmobiel
  • Soldaat Logistiek Luchtmobiel (Bevoorrading en Transport)
  • Soldaat Verbindingsdienst (ICT) Luchtmobiel
  • Soldaat Mortieren Luchtmobiel

Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL)

De basiseisen zijn simpel, maar de weg naar een functie als Soldaat Infanterie bij de Luchtmobiele Brigade is pittig. Eerst volg je een Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL) in Schaarsbergen. Deze opleiding duurt 28 weken en is betaald. Tijdens deze periode krijg je onder meer een bivaktraining, de gevechtsopleiding buddysysteem, je leert schieten en oefent militaire handelingen. Verder leer je kaartlezen, militaire ethiek, militair recht en ben je veel aan het sporten. Mentaal en fysiek zware grensverleggende activiteiten nemen een centrale rol in tijdens de opleiding.

Functie Opleiding (FO)

Nee de AMOL volgt de Functie Opleiding (FO). Hier leer je het vak dat je bij Defensie gaat uitoefenen. Deze opleiding duurt 6 weken tot 6 maanden. Waar je deze opleiding uiteindelijk volgt, hangt af van het wapen of dienstvak waarin je je gaat specialiseren.

Fysieke test en solliciteren

Voordat je in aanmerking komt, moet je nog wel een fysieke test doen. Tijdens je sollicitatie volgt ook een psychologische test, een medische keuring en een onderzoek waarin je verantwoordelijkheid wordt getest. Heb je alles doorlopen, dan ben ‘aanstelbaar’ als militair. Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek krijg je dan te horen wanneer je met de militaire opleiding kunt beginnen. Je begint dus met een salaris tussen de 2.800 en 3.000 euro bruto per maand. Solliciteren kan hier.

Korporaal Automonteur – Luchtmobiel

Salaris: 2.950 – 3.250 euro (dit is je startsalaris, dat meegroeit met je kennis en ervaring)
Vrije dagen per jaar: 23 – 30
Rijbewijs kosteloos te behalen
Locatie: Arnhem / Assen

Bonus: 4.800 euro per jaar

Bekijk de vacature hier.

Soldaat Genie Gevechtsondersteuning – Luchtmobiel

Salaris: 2.800 – 3.000 euro (dit is je startsalaris, dat meegroeit met je kennis en ervaring)
Vrije dagen per jaar: 23 – 30
Rijbewijs kosteloos te behalen
Locatie: Arnhem

Bonus: 2.400 euro per jaar

Bij deze functie ben je het technische genie binnen de Luchtmobiele Brigade. Je leert bijvoorbeeld hoe je mijnen legt of opruimt en hoe je bruggen bouwt of opblaast. Je gaat mee op missie, vliegt mee met helikopters en loopt met zware bepakking. Ook hiervoor moet je de AMOL en FO volgen. Bekijk de vacature hier.

Het salaris van een straaljagerpiloot

Heb je het hoog in je bol en wil je straaljagerpiloot worden bij Defensie. Check in dit artikel het salaris en de weg ernaartoe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.