Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 9 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je als marinier en zo fit moet je zijn

We worden de laatste jaren bedolven onder tv-programma’s waar mensen zich onderwerpen aan allerlei militaire tests. Maar wat gebeurt er nou écht doen als je je aanmeldt bij Defensie, bijvoorbeeld als marinier? En welk salaris kun je verdienen?

Door vier seizoenen Kamp van Koningsbrugge en evenveel seizoenen Special Forces: VIPS weten we dat je bij het Korps Mariniers heel veel speedmarsen moet lopen en weinig mag slapen. Wat we niet weten is wat precies de voorwaarden zijn om aan de opleiding tot marinier te beginnen, en hoeveel salaris er te halen valt. Eerder zochten we uit hoe dit zat voor een piloot bij de Luchtmacht, nu doen we hetzelfde voor een marinier bij het Korps Mariniers.

De toelatingseisen van het Korps Mariniers bij Defensie

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich aanmelden bij het Korps Mariniers: de toelatingseisen zijn voor beiden hetzelfde. De eerste horde zijn enkele basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen. 

Als je hieraan voldoet, kun je je aanmelden voor een fitheidstest. Het Korps Mariniers raad je aan om je hierop voor te bereiden door vooraf zelf te trainen. Hier hebben ze een uitgebreid trainingsschema voor opgesteld.

Nu zouden we niet zeggen dat we dit met twee vingers in de neus doen, maar extreem zwaar is het ook niet. Lees hier alvast hoe je een fatsoenlijke push-up doet. Oh, nog één ding om rekening mee te houden: je moet de oefeningen wel achter elkaar kunnen afleggen. Dus na die 2,7 kilometer hardlopen moet je nog fris genoeg zijn om meteen aan de pull-ups te beginnen.

Na de fitheidstest: Kennismakingsdagen en opleiding tot marinier

Wie de fitheidstest overleeft, is nog niet binnen bij het Korps Mariniers, laat staan dat hij al kan denken aan een salaris. Dat zou wel heel makkelijk zijn. Wel word je toegelaten tot stap twee: de Kennismakingsdagen. Hierbij word je wederom op fitheid getest, maar ook op samenwerking en doorzettingsvermogen. 

Kom je hier ook doorheen? Dan mag je aan de Mariniersopleiding in Rotterdam beginnen. Hier leer je overleven als marinier en omgaan met wapens. Ook ga je voor een amfibische oefening naar Texel. Zo ziet de opleiding er qua structuur uit.

Na het behalen van de Final Exercise, en daarmee de Eerste Vak Opleiding, verdien jij de felbegeerde mariniersbaret.

Het salaris van een marinier 

Naast je baret verdien je als marinier ook een volwaardig salaris. Het startsalaris is met 2.950 euro tot €3.250 euro bruto per maand zeker niet slecht. Je krijgt 23 tot 30 vrije dagen per jaar en je mag gratis je rijbewijs halen. Scheelt toch ook weer een paar duizend knaken.

Daarna stijgt je salaris mee met je rang, net als bij deze functies in het leger. Van matroos klim je naar korporaal, sergeant, sergeant-majoor, adjudant-onderofficier, luitenant en kapitein. Als kapitein kom je voor het eerst boven de 5.000 euro bruto per maand uit. Daarna zijn er nog een zevental promoties te verdienen, alvorens je generaal bent en je meer dan 10.000 euro bruto per maand verdient.

Werken bij Defensie

Op de site van Werken bij Defensie vind je meer informatie over het Korps Mariniers, met onder andere een 3D-weergave van de standaarduitrusting van een marinier. Best vet.

Toch niet helemaal uit het juiste hout gesneden voor marinier? Met deze baan kun je ook de natuur in en zul je heel af en toe moeten doden, maar verder loop je geen gevaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.