Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 9 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo adem je in en uit tijdens opdrukken en ‘iedereen’ doet het fout

Een van de meest gemaakte fouten tijdens het opdrukken is ademhaling. Zo moet je ademen tijdens push-ups en door het simpele ezelsbruggetje in dit artikel doe je het nooit meer fout.

Eerder las je al over de vier meest gemaakte fouten tijdens het opdrukken. Nu de volledige focus op je ademhaling, want veel mensen doen het fout of houden hun adem in. Natuurlijk doet niet ‘iedereen’ het fout, maar het gros heeft er geen idee van.

Je ademhaling tijdens push-ups

Een onderschatte fout tijdens het opdrukken, en trouwens ook van andere krachtoefeningen, is op een verkeerde manier ademen. Het is belangrijk om je adem niet in te houden en op het juiste moment in en uit te ademen. Zo krijgen je spieren voldoende zuurstof en voorkom je vermoeidheid van de spier.

Door slim in en uit te ademen kun je zelfs meer kracht genereren tijdens het uitvoeren van push-ups. Als je uitblaast tijdens het moeilijkste deel van de oefening, als je weer terug omhoog gaat naar de beginpositie, kun je misschien wel een (paar) keer extra opdrukken.

Ezelsbruggetje tijdens het opdrukken: uit is uit, in is in

Ezelsbruggetje tijdens het opdrukken: UITademen tijdens het UITstrekken, INademen tijdens het INzakken. En dat bij iedere rep. Personal trainer Peter O Reilly bevestigt dit: “Voor de juiste ademhaling moet je tijdens de hoogste inspanning uitademen. Als je push-ups doet, adem je in terwijl je jouw lichaam laat zakken en adem je uit terwijl je jezelf weer omhoog duwt”.

Goed, misschien haal je nu wél het minimale aantal push-up voor je gezondheid. En probeer dan direct ook maar vaak genoeg op te drukken om te slagen voor de test van het Korps Mariniers.

Meest gemaakte fouten tijdens sit-ups

Zo zo, de slag te pakken? Niet te hard van stapel lopen, check eerst even de meest gemaakte fouten tijdens sit-ups.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.