Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris krijg je als ICT-soldaat in het leger naast een dikke bonus

Droom je ervan om te werken bij Defensie in een technische functie? Weet dat het leger op zoek is naar een Soldaat Verbindingsdienst 1GNC (Telecommunicatie en ICT), in ruil voor een prima salaris.

Dat vraagt om uitleg. De toelatingseisen zijn in ieder geval een stuk minder streng dan dat van een piloot bij de Luchtmacht.

Soldaat Verbindingsdienst 1GNC (Telecommunicatie en ICT)

Om in aanmerking te komen voor een rol als ICT-soldaat bij de Koninklijke Landmacht en het salaris dat daarbij hoort, heb je alleen VMBO Basis nodig. Voor deze functie begin je met een Algemene Militaire Opleiding (AMO) in Oirschot of Assen. Daarna volgt een Vaktechnische Opleiding (VTO) bij de School Verbindingsdienst in Amersfoort.

Na het afronden van je opleiding ga je direct werken bij Defensie en begin je aan een carrière als Soldaat Verbindingsdienst bij de Landmacht. Je wordt onderdeel van het binationale Communications and Information Systems Batallion (Cisbat). Dat bataljon is onderdeel van 1GNC (German/Netherlands Corps) in Stroe of Eibergen. Als ICT-militair neem je deel aan oefeningen en hou je er rekening mee dat je uitgezonden kunt worden.

Spil in het web der communicatie

We komen bijna bij je salaris, maar misschien is het eerst handig om te weten wat je gaat doen als ICT-soldaat bij de Landmacht. Om te beginnen help je mee aan het installeren, bedienen en onderhouden van alle communicatie- en informatiesystemen. Je zorgt ervoor dat alle apparatuur in goede conditie op de juiste plaats komt. Naast ICT-medewerker werk je derhalve ook als chauffeur.

Na de opbouwfase van de systemen ga je helpen ter ondersteuning van de helpdesk en/of als QRF als er problemen met de verbindingen zijn.  Zo zorg je ervoor dat de oefeningen en missies goed kunnen blijven doordraaien.

Salaris en bonus als ICT-militair bij de Landmacht

Als ICT-soldaat bij het Nederlandse leger ligt je startsalaris tussen de 2.800 en 3.000 euro, volgens deze vacature. Daarna groei je in salaris naar gelang je ervaring en zijn er doorgroeimogelijkheden. Lees hier alle salarissen per rang en stand bij de Koninklijke Landmacht.

Werken bij Defensie levert naast een prima salaris ook een jaarlijkse bonus van 3.600 euro op. Deze krijg je al tijdens je opleiding en wordt aan het eind van je dienverplichting bij het Nederlandse leger uitgekeerd, tenzij je tussentijds een voorschot wil ontvangen. Verder heb je als ICT-soldaat 23 tot 30 vrije dagen en kun je kosteloos je rijbewijs halen bij de Landmacht. Solliciteren doe je hier.

Werken bij Defensie

Naast ICT-soldaat zijn er sowieso veel vacatures te vinden op de website van Werken bij Defensie. Bekijk ze hier per categorie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.