Pim Jansen
Pim Jansen Sport 7 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Sneeuwkajakken: dit moet een Olympische sport worden

Snowboarden: check. Skiën: check. Het is tijd voor een nieuwe extreme Olympische sport in de sneeuw. Sinds 1998 staat snowboarden op het programma tijdens de Olympische Spelen, wij pleiten ervoor om zo snel mogelijk sneeuwkajakken te introduceren.

Sneeuwkajakken – het woord zegt het al – is een besneeuwde berg afdalen in een kajak. Hoe meer poedersneeuw, des te beter. Eventuele heuvels en ramps zorgen voor mooie jumps en tricks.

Sneeuwkajakken in opmars

De sport is in de Verenigde Staten en Canada al een tijdje aan een opmars bezig en is nu ook overgewaaid naar Europa. In de onderstaande video trotseert de Spaanse kajakker Mikel Sarasola de Pyreneeën in zijn kajak.

Zoals je ziet gebruikt Sarasola een peddel zonder bladen. Eigenlijk alleen een stok voor de nodige balans, dus. In de onderstaande race, waar de snelheden iets lager liggen, gebruiken ze wel bladen op hun peddels.

Spektakel tijdens de Olympische Spelen

De sport kan net als het skiën en snowboarden onderverdeeld worden in verschillende disciplines, zoals een race, slopestyle, freestyle, et cetera. Sneeuwkajakken zou de Olympische Spelen in ieder geval voorzien van extra spektakel. De onderstaande beelden onderstrepen dat.

Of sneeuwkajakken ooit een Olympische Sport wordt? Alles is mogelijk, te weten dat skateboarden te zien is tijdens de Zomerspelen in Tokio. Tijd voor een petitie. Vooralsnog richten we ons op de traditionele sporten, zoals schaatsen, waarin we goed zijn. En waarin Neerlands mooiste vrouwen zich in bewegen. Niet voor niets is de top 4 van de 10 mooiste sportvrouwen van Nederland volledig gevuld met schaatsers.

❄️ Lees ook: Dik pak sneeuw, eindelijk: 5 onmisbare en betaalbare gadgets

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.