Felix Decavel
Felix Decavel Reizen 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar het elixir van NBA-ster Luka Dončić in Slovenië

Bourgondië in de Balkan. Een adembenemende ansichtkaart op een prachtige postzegel. Een piepklein grondgebied waar zowel landschappen als inwoners hoge toppen scheren. In het spoor van NBA-basketballer Luka Dončić en topwielrenner Tadej Pogačar zoekt Manners tevergeefs naar het geheime elixir van Slovenië.

Slechts een tweetal miljoen inwoners telt de ex-Joegoslavische deelstaat. Maar sinds 2017 won Slovenië het Europees kampioenschap voor basketbal, werd hetzelfde team vierde op de Olympische Spelen van Tokio en kaapte het land zes grote rondes en acht monumenten weg in het wielrennen. Welk water schenken ze daar bij de wijn? En waar kunnen wij ook dronken worden van dit succes?

Ljubljana

Eerste halte: Ljubljana, geboorteplaats van Luka Dončić en Tadej Pogačar. Ofwel, krioelende straatjes en steegjes, doorspekt met verrassend hippe en gezellige tentjes die stuk voor stuk heerlijk eten en drinken serveren op volle terrassen.

Slovenië, tadej pogacar, luka doncic
(Afbeelding: Unsplash)
Slovenie, tadej pogacar, luka doncic
(Afbeelding: Manners)

Elke vrijdag van maart tot oktober vind je er in de schaduw van het Ljubljanski-kasteel de Open Kitchen streetfoodmarkt waar je zowel letterlijk als figuurlijk duimen en vingers bij aflikt. De Sloveense keuken is dan ook een smakelijk geheel van Bourgondische Balkangerechten beïnvloed door de Oostenrijkse en Italiaanse buren.

luka doncic, slovenië, tadej pogacar
(Afbeelding: Visit Ljubljana)

Geen wonder dat wonderkind Luka Dončić af en toe met overtollige kilootjes kampt. En hoe Tadej Pogačar zo dun blijft, is een raadsel waar de wetenschap zich nog eeuwen in zal verdiepen. Eens aangeschoten door een sappig wit wijntje of twee (lees: vier) van Sloveense bodem, komt de eerste test: is dit het geheime elixir van het land?

Helaas. Al was de korf een oceaan, kunnen we nog steeds geen bal van basketbal. Op het pleintje dat Luka liet aanleggen voor zijn toekomstige troonpretendenten, rijgen we de missers onder het afkeurende oog van de lokale koning aaneen. Ook al krijgen we tips van enkele talentvolle baltovenaars uit de buurt.

Slovenië, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Manners)

Maar misschien biedt een welbekend meer wel soelaas voor onze gekrenkte eer. Of vinden we al zwemmend het geheime elixir van Slovenië?

Slovenie, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Unsplash)

Meer van Bled

Na een uurtje rijden door de speeltuin van Tadej Pogačar, langs de vele valleien van de Julische Alpen, nestelen we ons in het sportieve hart van het Balkanland: het magische Meer van Bled.

slovenië, tadej pogacar, luka doncic
(Afbeelding: Unsplash)

Roeien, zwemmen, fietsen, klimmen, skiën, schaatsen. Voor elke sportieveling wat wils, en in ieder seizoen de mogelijkheid om stoom af te blazen. Allemaal op de adembenemende, azuurblauwe achtergrond van het Meer van Bled.

Slovenie, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Manners)
Slovenie, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Unsplash)

En voor even kun je er zelfs basketballen op het water, waar je de missers van ons gebroken jumpshot tot aan de verre oevers van de overzijde kon horen.

Slovenie, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Manners)
Slovenie, luka doncic, tadej pogacar
(Afbeelding: Manners)

Luka Dončić zegt op het laatste moment gelukkig af voor het pop-up evenement van Jordan en Nike. Anders konden we sowieso fluiten naar het recept van zijn geheime elixir. Of zou het toch gewoon bier zijn?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.