Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Politiek opent aanval op Max Verstappen om miljoenen belasting

De ChristenUnie wil een Max Verstappen-heffing in het leven roepen. Als het aan de politieke partij ligt, is het binnenkort afgelopen met het belastingvoordeel waar de Nederlandse Formule 1-held van geniet in Monaco. Vader Jos is not amused.

Het was Pieter Grinwis die dit idee opperde in de studio van Radio 1. Hij is tweede op de lijst van de ChristenUnie. “Als je om fiscale redenen niet in Nederland woont, mag je gaan bijdragen aan de Nederlandse staat.”

Hoe Max Verstappen miljoenen aan belasting ontwijkt

Grinwis spreekt over een exitheffing en neemt de Nederlandse Formule 1-coureur als voorbeeld. Verstappen verdient het meeste van alle F1-coureurs, maar woont net al veel van collega’s in Monaco. Uiteraard is het er vaak mooi weer en ligt het vrij centraal, maar het feit dat het minilandje geen inkomstenbelasting heft, zal de voornaamste reden zijn.

Dat moet volgens Pieter Grinwis en de ChristenUnie maar eens afgelopen zijn. Wil je financieel voordeel halen door als vermogende Nederlander naar bijvoorbeeld Monaco te emigreren, dan zul je daarvoor moeten dokken. In de Radio 1-show Geld of je Leven noemt de politicus het een Max Verstappen-heffing. Dit geldt ook voor ultrarijken die volgens Grinwis inkomsten genereren door enkel hun vermogen te laten renderen.

Vader Jos reageert boos

Dit tot ongenoegen van vader Jos Verstappen. Op X, het voormalige Twitter, reageert hij: “Wat een mafketel is dit”. Op een stem van de voormalig Formule 1-coureur hoeft de ChristenUnie klaarblijkelijk niet te rekenen.

Velen lijken het met de vader van Max Verstappen eens te zijn. “Een boer die naar Canada verhuist, betaalt toch ook geen belasting meer in Nederland?”, meent een andere X-gebruiker. Het verschil is volgens veel critici dat de F1-coureur wel vrolijk onder de Nederlandse vlag racet. Belasting over zijn inkomen zou Max Verstappen in ieder geval miljoenen kosten, getuige zijn krankzinnige salaris.

Campagnestrijd

De campagnestrijd is in volle gang en dat betekent dat partijleiders nu overal hun gezicht laten zien, zo ook bij Manners. Zo vertelden wij je eerder al welke opleidingen lijsttrekkers volgden en met hoeveel elke politieke partij het minimumloon wil verhogen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.