Felix Decavel
Felix Decavel Sport 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bizar schandaal in de sportvisserij: tonnen aan prijzengeld na vals spel

Een bizar schandaal in de wereld van de professionele hengelsport is dit weekend aan het licht gekomen. Twee tophengelaars die in de sportvisserij meerdere tornooien en bijgevolg veel prijzengeld wonnen, zijn betrapt op fraude. Het is niet de eerste keer dat het team in opspraak kwam, maar waarschijnlijk zijn dit de laatste loodjes van hun carrière. Wat is er aan de hand?

Toen de winnaars van het Lake Erie Walleye Trail Championship in Cleveland trots met hun vangst poseerden voor de foto, ging de bal aan het rollen. Een jurylid van het toernooi merkte namelijk op dat de vissen in kwestie niet alleen uit ingewanden bestonden.

Bizar schandaal zet sportvisserij op zijn kop

Blijkbaar had het winnende duo, Chase Cominsky en Jake Runyon, de gevangen snoekbaarzen onopvallend gevuld met loden gewichten en extra visfilets. Zware fraude dus, aangezien de winnaars op basis van het gewicht van hun vangst de trofee (en veel prijzengeld) mee naar huis mogen nemen.

schandaal, viswereld
De twee winnaars nét voor ze op heterdaad betrapt worden (Afbeelding: Facebook)

De op heterdaad betrapte hengellegendes stonden er maar beteuterd bij, terwijl ze alle verwensingen onder de zon over zich heen kregen. Beelden zeggen meer dan duizend woorden, dus oordeel vooral zelf over het voorval.

Het is niet de eerste keer dat het hengelduo in opspraak gekomen is met een schandaal in de hengelsport. De twee vissers die als team deelnemen aan verschillende professionele tornooien, werden vorig jaar al eens gediskwalificeerd nadat één van hen een faalde tijdens een test met een leugendetector. Helaas een noodzakelijk kwaad in de sportvisserij bedoeld om voor meer transparantie te zorgen. Niet dus.

Vals spel en prijzengeld in de sportvisserij

Als een jurylid niet oplettend was geweest, zou het duo met ongeveer 30.000 euro naar huis zijn gegaan. In de beelden hierboven vragen andere hengelaars zich openlijk af waar ze dit nog zoal geflikt hebben. Het frauduleuze duo zou al honderdduizenden euro’s aan prijzengeld op die manier hebben verduisterd. De gevolgen voor de twee zijn voorlopig nog onduidelijk, maar al hun overwinningen worden nauwkeurig nagekeken. Aan elke goede visser ontsnapt wel eens een aal, maar het gestolen prijzengeld is eerder een ontsnapte blauwe vinvis. De kans dat je er nog iets van te zien krijgt, is klein.

Misschien kunnen de twee hengelaars een carrière buiten de sportvisserij overwegen door deel te nemen aan de serie The Deadliest Catch, waar Discovery Channel met geld naar smijt.

Hengelsport volgt het schaken en poker

De hengelsport is niet de eerste sport deze herfst die in opspraak komt door vals spel. Ook het schaken en poker zijn op dit moment in de ban van grote schandalen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.