Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Discovery+ 21 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit verdienen de krabvissers uit Discovery-serie Deadliest Catch

Deadliest Catch is een van de populairste series op Discovery. Het leven op zee ziet er spectaculair uit en is tegelijkertijd levensgevaarlijk. Is het geld dat ze verdienen het waard om hun leven te riskeren?

Al jaren is Deadliest Catch vaste prik op Discovery. Het is misschien niet een programma waar je vooraf de wekker voor zet maar wel een serie waarin je eventjes bij blijft hangen. Het programma draait om verschillende vissers in het noorden van Alaska. Zij proberen de dure koningskrab te vangen die veel geld kunnen opleveren.

Deadliest Catch op Discovery

Deadliest Catch gaat echter niet alleen over het vangen van krabben op de Beringzee. Ook het leven op zee en de gevaarlijke omstandigheden staan centraal. Zo zien we regelmatig zwaar weer en flinke ruzies aan boord.

Deadliest Catch Captain Keith Colburn: “It’s a shitty job, maar dít wil ik niet missen”

Natuurlijk loopt de bemanning het meeste risico tijdens Deadliest Catch. De crew verdient een salaris tussen de 15.000 en 50.000 dollar per seizoen. Die prijzen kunnen overigens verschillen, want niet elk seizoen is even lang. Het ligt aan de quota die gesteld worden door de overheid. De langste seizoenen duren meestal rond de vier weken. Het gehele krabseizoen waarin verschillende soorten worden gevangen bestaat dan weer in z’n totaal uit zo’n drie maanden.

De deckhands, zoals ze heten, kunnen dus flink wat geld verdienen. Kapitein Kenny Ribka uit Deadliest Catch vertelt in de video van People dat zijn bemanning zo’n 30.000 dollar krijgt voor zes weken werk. Vaak is dat een percentage van de totale opbrengst van de vangst.

Jij kunt ook krabvisser worden

Het is gewoon mogelijk om te werken op een van de vissersboten die je ziet in Deadliest Catch. Je kunt vacatures op internet vinden, maar het is zelfs mogelijk om gewoon in de cafés of op de kades in Dutch Harbor rond te vragen. Je begint als Greenhorn en je moet je weg omhoogwerken. Het leven op een boot is niet zo romantisch als het lijkt. Greenhorns werken 15 uur per dag, zeven dagen per week voor de duur van soms wel drie maanden. Vaak krijg je ook nog de slechtste klusjes aan boord zoals aas klaarmaken.

deadliest catch
(Afbeelding: Discovery)

Bovendien verdien je als beginneling minder geld, vaak rond de 50 procent van een regulier bemanningslid. Soms ligt dit zelfs rond de 6.000 dollar per trip. Tel daarbij op dat je ook nog voor je uitrusting, eten en visserslicentie moet betalen.

Zoveel geld verdienen de kapiteins

Kenny zelf verdient natuurlijk veel meer aan het vissen. In hetzelfde interview vertelt hij dat hij per jaar zo’n 150.000 tot 170.000 dollar binnen hengelt. Toch ligt het maar net aan de kapitein en zijn of haar schip. De een is natuurlijk groter dan de ander. Zo verdient de bekendste kapitein uit Deadliest Catch, Sig Hansen, tussen de 500.000 en 1.000.000 dollar per jaar volgens Tuko, al lijkt dat dus een vrij ruime schatting te zijn. Overigens kan de boot ook gebruikt worden buiten het seizoen om op andere dieren te vissen, waardoor nog meer te verdienen valt.

Natuurlijk verdienen de kapiteins niet alleen geld met het vangen van vis. Meedoen aan Deadliest Catch levert ook genoeg geld op. De kapiteins zouden volgens Pontoonopedia tussen de 25.000 en 50.000 dollar per aflevering krijgen van Discovery.

Dit verdienen de krabvissers uit Discovery-serie Deadliest Catch
(Afbeelding: Discovery)

Toch nemen de kapiteins een behoorlijk risico. Ze kunnen ook verliezen lijden in een slecht jaar. Regelmatig vergaan er zelfs schepen in stormen en dan zijn ze al hun geld kwijt. Zeker als je bedenkt dat een krabboot tot 5 miljoen dollar kan kosten. De schepen die je in The Deadliest Catch ziet, zijn vaak ouder. Toch hebben deze een waarde van 2 tot 3 miljoen dollar.

Deadliest Catch zie je op streamingdienst Discovery+.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit verdienen de krabvissers uit Discovery-serie Deadliest Catch
Sluiten