Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 21 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris dat Sarina Wiegman wacht als bondscoach bij de heren

Men is het erover eens dat Sarina Wiegman bondscoach bij de heren kan worden, als opvolger van Gareth Southgate of Ronald Koeman. Naast eeuwige roem kan ze dan een eeuwige sprong in salaris maken.

Sarina Wiegman heeft nog net geen standbeeld in Engeland, maar ondanks de verloren WK-finale wordt de Nederlandse bondscoach op handen gedragen in de bakermat van het voetbal. Er wordt geroepen om haar het nationale mannenelftal te laten coachen. En zo niet, dan moet haar salaris volgens verschillende opiniemakers gelijk getrokken worden met dat van Gareth Southgate, die op dit moment de mannen coacht.

Vind daarvan wat je wil, er is één vraag die nu in iedere voetbalkantine en talkshow wordt gesteld: kan Sarina Wiegman bondsoach Gareth Southgate of Ronald Koeman opvolgen als bondscoach? Uit een peiling van zowel Radio 1 als NOS Studio Voetbal blijkt dat tussen de 70 en 75 procent denkt van wel. Het zou haar in ieder geval in één klap miljonair maken. En bovenal de eerste in haar soort, maar zover is het allemaal nog niet.

Het salaris van Sarina Wiegman

Als bondscoach van Engeland verdient Sarina Wiegman 400 duizend pond per jaar, aldus The Guardian. Omgerekend is dat 467 duizend euro, oftewel 38.916 euro per maand.

Niet slecht, zou je zeggen. Maar het is een fractie van het salaris dat Gareth Southgate verdient als bondscoach van de Engelse mannen.

Wat verdient Gareth Southgate als bondscoach van Engeland?

Het salaris van Gareth Southgate ligt volgens The Guardian op 5 miljoen pond per jaar, omgerekend 5,8 miljoen euro. Mocht Sarina Wiegman daadwerkelijk bondscoach worden van de Engelse mannen na het EK 2024 in Duitsland, dan kan ze dus rekening houden met een kleine 5 ton per maand. Maar ook dat is koffiedik kijken.

En Ronald Koeman bij de KNVB?

In plaats van een job in Engeland, kan Sarina Wiegman natuurlijk ook Ronald Koeman opvolgen als bondscoach van Nederland. Veel slechter kan het immers niet worden. Het salaris van Ronald Koeman bij de KNVB wordt geschat op 3 miljoen euro. Maar gezien in Nederland de loonkloof nog niet bepaald is gedicht, zal de mogelijk eerste vrouwelijke bondscoach bij de mannen wellicht wat minder verdienen. Wij zeggen hoe dan ook: doen. Finaleplek op groot eindtoernooi gegarandeerd.

Of toch naar Saudi-Arabië?

Klinkt allemaal als heel veel geld. Totdat je leest wat Saudi-Arabië uitgeeft aan salarissen binnen het voetbal op dit moment. Op één ding durven we vergif in te nemen: in het Midden-Oosten wordt Sarina Wiegman géén bondscoach bij de heren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.