Coen Grutters
Coen Grutters Architectuur 13 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit ‘kleine’ salaris is nodig voor deze grote woonboerderij op Funda

Voor Jan Modaal is het momenteel knap lastig een huis te kopen. Voor een degelijke hypotheek heb je een flink salaris nodig. Toch hoef je niet veel te verdienen om deze royale woonboerderij via Funda te kopen.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, is afhankelijk van onder meer je baan, schulden en eigen vermogen. Het gemiddelde brutosalaris in Nederland bedraagt een kleine 42.000 euro. Toch hoef je niet zoveel te verdienen om dit vrijstaande huis te kopen.

Kleine hypotheek voor grote Funda-woonboerderij

De woning wordt namelijk voor slechts 224.500 euro aangeboden. Een schijntje vergeleken met de gemiddelde huizenprijs van 416.000 euro. De vraag is: hoeveel moet je verdienen om ruim 2 ton bij de bank los te peuteren?

hypotheek salaris verdienen huis villa funda woning te koop vrijstaand
De woonboerderij heeft een gigantische garage. (Afbeelding: Ronald. makelaar - hypotheekadviseur)

Zoals gezegd verschilt dat per situatie. Heb je een werkende partner, dan zou je beide aan een bruto jaarsalaris van zo’n 28.000 euro genoeg hebben om de bank ervan te overtuigen zo’n 230.000 euro te lenen voor een woning.

Hypotheek als alleenstaande

Een kleine kanttekening: in dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de 30-jarige Jan en Truus Modaal geen eigen vermogen inleggen bij de aankoop van het Funda-huis, maar ook geen schulden hebben. Iets dat (zeker na de renteverhoging) niet voor iedere student uit de pechgeneratie geldt.

hypotheek salaris verdienen huis villa funda woning te koop vrijstaand
De tuin van de woning rijkt tot aan de achterste bomen. (Afbeelding: Ronald. makelaar - hypotheekadviseur)

Heb je geen schulden en geen eigen inleg, maar wil je het huis als 30-jarige in je uppie kopen? Dan is een bruto jaarsalaris van zo’n 55.000 euro nodig. Verdien je niet zoveel? Neem dan een kijkje bij deze woning, de enige op Funda die je kunt kopen met slechts een minimumloon.

Vrijstaand huis met gigantisch perceel

Houd er wel rekening mee dat de vrijstaande woning die we vandaag behandelen hier en daar nog wat aandacht nodig heeft. Buiten dat vormt het huis met zijn 175 vierkante meter aan woonoppervlak en gigantische perceel van 2.125 vierkante meter een schitterende basis.

Je krijgt bij dit Funda-pareltje ook nog eens een gigantische garage, een prima keuken, vijf slaapkamers en een enorme zolder. Nadeel is wel dat het huis een energielabel G heeft. Gelukkig ontvang je bij aankoop nog wel een subsidie van 10.000 euro voor het verduurzamen van de woning.

Ligging van de Funda-woning

Nog een nadeel is de ligging. Het huis staat in het Groningse Woldendorp. Een uithoek van Nederland die aan de ene kant rust en ruimte biedt, maar aan de andere kant bij het aardbevingsgebied hoort. Geen zin om uit je bed te trillen en zoek je liever een huis dichter bij de randstad? Check dan deze spotgoedkope villa in de rook van Amsterdam.

Dit salaris heb je nodig voor de goedkoopste woning op Funda

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.