Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 30 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Ronaldo aangeklaagd om crypto-fraude met absurde claim

Is Cristiano Ronaldo eindelijk miljardair, krijgt hij een claim van 1 miljard aan zijn broek. De Portugese voetballer is aangeklaagd voor crypto-fraude, vanwege een reclame voor Binance.

Cristiano Ronaldo is niet de eerste beroemdheid die een rechtszaak aan de broek krijgt wegens een dubieuze reclame in de crypto-wereld. Eerder werd Kim Kardashian al aangeklaagd en later ook veroordeeld. Maar geen zaak is met elkaar te vergelijken.

Cristiano Ronaldo aangeklaagd om reclame Binance

Bij Ronaldo gaat het om reclame voor een wegens fraude veroordeeld crypto-platform, namelijk Binance. In november 2022 kondigde het platform zijn eerste CR7-collectie van NFT’s aan, in samenwerking met de voetballer. In ruil voor een smak geld tipte de Portugees deze NFT’s aan zijn 849 miljoen volgers op sociale media. CR7 is een van de bijnamen van Ronaldo, refererend aan zijn rugnummer.

De goedkoopste Ronaldo-token kostte tijdens de lancering 77 dollar. Nu is die nog 1 dollar waard. Maar dat is niet een-op-een de reden dat de voetballer, tegenwoordig in dienst van het Saudische Al-Nassr, is aangeklaagd.

Claim van 1 miljard dollar

De Amerikaanse beursautoriteit stelt dat invloedrijke beroemdheden zoals Cristiano Ronaldo transparant moeten zijn over hun inkomsten als ze reclame maken voor verhandelbare investeringen als crypto. Ook moet er duidelijk aangegeven worden dat het om een advertentie gaat.

binance cristiano ronaldo aangeklaagd 1 miljard crypto-fraude
(Afbeelding: Binance)

Gedupeerde klanten van Binance hebben zich nu samengespannen en eisen een schadevergoeding van 1 miljard dollar, meldt The Athletic. Volgens hen heeft Ronaldo, die met zijn absurde salaris niet verlegen zit om geld, te risicovolle producten aangeprezen zonder op de risico’s te wijzen.

Binance en fraude

Dan nog Binance zelf. Niet bepaald zuivere koffie. ‘s Werelds grootste cryptoplatform kreeg vorige maand een boete van 4 miljard dollar. Dat is een van de hoogste bedrijfsboetes ooit. Het bedrijf bekende onder meer schuldig te zijn aan het overtreden van anti-witwasregels.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.