Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 30 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Robot Sophia entert cryptomarkt en is direct NFT-miljonair

Robots nemen uiteindelijk het werk over van de meeste beroepsgroepen, maar kunstenaars zitten voorlopig nog wel even goed. Althans, dat dachten we altijd. Sophia, de eerste robotburger, heeft een NFT-kunstwerk verkocht voor bijna 7 ton via Nifty Gateway, een marktplaats voor cryptokunst. Ook haar andere werken vinden gretig aftrek.

NFT staat voor non-fungible token, een niet-vervangbare token ondersteund door blockchain-technologie. Het zijn unieke stukjes code op het internet, waaraan een digitaal werk is gekoppeld. Meestal gaat het om digitale kunst, geluidsfragmenten, video en andere vormen van digitaal creatief werk. In dit artikel lees je wat NFT’s precies zijn en waarom ze zoveel waard zijn.

Robot Sophia verkoopt kunstwerken als NFT

Het kunstwerk, Sophia Instantiation, omvat een 12 seconden durend videobestand van een portret van Robot Sophia. Het portret is eerst gemaakt door de menselijke kunstenaar Andrea Bonaceto, waarna de robot haar eigen interpretatie heeft gecreëerd. In de NFT zie je de twee werken in elkaar overgaan.

Juist, hiervoor is 688.888 dollar betaald. Maar de bovenstaande NFT maakt slechts deel uit van een bredere selectie van Sophia’s kunstwerken die te koop werden aangeboden. Ook maakte de robot portretten van figuren die bij haar ontwikkeling betrokken waren, waaronder Hanson Robotics-oprichter David Hanson en AI-onderzoeker Ben Goertzel.

Kunstmatige intelligentie verdient meer dan een miljoen

Het zelfportret Sophia Instantiation was de enige unieke NFT. Andere creaties werden verkocht in oplagen van dertig, voor 2.500 of 3.000 dollar per stuk. In totaal genereerde de verkoop meer dan 1 miljoen, bevestigt een woordvoerder van Nifty Gateway. Wie de kopers zijn van de digitale kunst, is niet bekend.

Het kunstwerk van Robot Sophia is volgens CNN de eerste NFT die voor een deel is gecreëerd door kunstmatige intelligentie. Ze zal nog even door moeten schilderen om zich te meten met de menselijke kunstenaar Beeple, die 70 miljoen dollar verdiende met een simpele JPG-collage. Luister ook naar deze nieuwe Nirvana-song, tevens gemaakt door kunstmatige intelligentie.

NFT-miljonair worden? Genereer hier gratis je eigen crypto-kunst

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.