Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 21 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Robbie Williams veilt zijn Banksy-collectie en gaat miljoenen vangen

Waarom hij ze van de hand doet weet niemand, feit is dat popster Robbie Williams zijn drie Banksy-kunstwerken te koop zet via een veiling bij Sotheby’s. En dat ze miljoenen op gaan leveren, is zeer waarschijnlijk.

De drie kunstwerken gaan overigens eerst nog de wereld over voor een tour. Vanaf 22 januari worden de originele Banksy’s zes dagen lang tentoongesteld in de galerie van Sotheby’s New York, op 8 en 9 februari zijn ze te bezichtigen in Hong-Kong en van 22 februari tot 2 maart kun je ze zien bij Sotheby’s in Londen. Op 2 maart gaan ze daar onder de hamer.

Robbie Williams verkoopt zijn Banksy-kunst

Het gaat om drie kunstwerken die Robbie Williams in het eerste decennium van deze eeuw rechtsreeks heeft gekocht van Banksy. Dit zijn kleinere versies van de murals Kissing coppers (2003), Vandalised oils (choppers) (2005) en Girl with balloon (2006). Van het laatstgenoemde kunstwerk, een van zijn meest bekende, zijn vijf versies gemaakt.

robbie williams, banksy
De inmiddels grijze Robbie Williams (Afbeelding: Getty)

De Banksy-kunstwerken hebben jarenlang in de villa van Robbie Williams in Los Angeles gehangen. Geschat wordt dat de werken in totaal omgerekend tussen de 8,5 en 12 miljoen euro ­opbrengen. Mocht je geïnteresseerd zijn: Kissing coppers toont twee kussende politiemannen en is een statement voor lhbti-rechten. Vandalised oils is een kunstwerk in 17e eeuwse stijl met twee leger­helikopters boven een idyllisch landschap. En Girl With Balloon is een van zijn meest iconische werken.

Kissing Coppers (2003)

Kissing coppers, banksy, kunstwerken, robbie willams
Kissing Coppers (Afbeelding: AFP)

Vandalised Oils (choppers) (2005)

Vandalised oils, banksy, robbie williams, sotheby's
Vandalised Oils (choppers) (Afbeelding: Sotheby's)

Girl With Balloon (2006)

girl with balloon, banksy, robbie williams, sotheby's, miljoenen
Girl With Balloon (Afbeelding: Sotheby's)

De Banksy-kunstwerken uit de Robbie Williams-collectie gaan 2 maart 2022 onder de hamer. Meer informatie vind je op de website van Sotheby’s. Check ook deze documentaire over de anonieme kunstenaar uit Bristol, die ju nu op Amazon Prime Video bekijkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.