Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 30 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Amazon Prime: Banksy aan het woord in heerlijke docu

Op Amazon Prime Video bekijk je nu de heerlijke documentaire Banksy & The Rise of Outlaw Art. Must-see voor iedereen met ook maar een beetje interesse in zijn werk of kunst in het algemeen.

Banksy is als kunstenaar een fenomeen die allang geen introductie meer behoeft. Zijn politieke street-art maakt hem al decennia wereldwijd berucht en beroemd en bezorgde hem een miljoenen-imperium. Toch blijft de beste man een enigma, en is het nog altijd niet bekend wie er achter de herkenbare kunst schuilt.

Oftewel, niemand weet wie Banksy is. Er zijn al vele documentaires gemaakt, boeken geschreven en artikelen geplaatst over het mysterie dat Banksy heet. Wie is toch de man die middels criminele stunts en acties wereldwijd zijn boodschap verspreidt? Misschien komen we er wel nooit achter.

Banksy & The Rise of Outlaw Art

Eén ding is in ieder geval zeker: Banksy heeft als geen ander bijgedragen aan de opmars van street-art als kunstvorm. Vaak illegaal, altijd prachtig ontworpen en telkens weer met een confronterende boodschap. De anonieme kunstenaar schuwt controversiële politieke onderwerpen niet, en heeft daarnaast een gevat gevoel voor humor van het donkerste soort.

De documentaire Banksy & The Rise of Outlaw Art verkent de beweging die de kunstenaar teweeg heeft gebracht, met alle gevolgen van dien. De documentairemakers geven geen antwoord op de vraag wie Banksy is, maar je komt dichterbij de kunstenaar in de buurt dan ooit.

De wereld van street-art is chaotisch, ontoegankelijk en mysterieus. We hebben het hier immers niet over schilders die publiekelijk hun kunstwerken promoten en ze netjes in een museum hangen. Dat vormde een mooie uitdaging voor de beroemde documentairemaker Elio Espana, wiens heerlijke documentaire te zien is op Amazon Prime.

Exclusieve interviews met de meester himself

Je kunt hem kennen van pareltjes als Dawn of the Dead: The Grateful Dead & the Rise of the San Francisco Underground, CSNY: Fifty by Four, Feats First: The Life & Music of Lowell George, en Hamilton: One Shot to Broadway. De gereputeerde filmmaker krijgt dan ook meer voor elkaar dan de gemiddelde journalist die de afgelopen decennia Banksy heeft geprobeerd op te sporen.

In Banksy & The Rise of Outlaw Art komt de kunstenaar namelijk zelf aan het woord. Ja, dat lees je goed; Elio Espana heeft het voor elkaar gekregen om interviews met Banksy te regelen.

Documentaire te zien via Amazon Prime Video

De documentaire is in 202o in première gegaan en nu te zien via Amazon Prime Video. Check ook de het spoor van street-Art dat Banksy dit jaar achterliet tijdens zijn roadtrip door Engeland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.