Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 11 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

In 5 stappen ‘financieel onafhankelijk’ met je normale baan

Kun je rijk worden met een normale baan in loondienst? Het korte antwoord is ja, maar het ligt er natuurlijk helemaal aan wat jouw definitie van rijk is. Wij definiëren rijk als financiële onafhankelijkheid.

Dit betekent dus niet dat je Lamborghini’s bij de vleet kunt kopen en in een grote villa met zwembad woont, maar wel dat je een bepaalde mate van vrijheid hebt. Je hebt bijvoorbeeld geen geldzorgen meer. En je hebt de vrijheid om te kiezen of je minder gaat werken of zelfs helemaal stopt met werken.

In vijf stappen ‘rijk’ worden met een normale baan

Wil jij rijk worden met een normale 9 tot 5-baan? Volg dan deze vijf stappen.

1. Kijk kritisch naar je uitgaven

Om financiële vrijheid te kunnen ervaren, moet je een vermogen opbouwen. Dit doe je onder andere door kritisch naar je uitgaven te kijken. Hoe minder geld jij nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, des te sneller jij financieel onafhankelijk en dus ook rijk bent. Zoals Robert Kiyosaki het zegt in ‘Rich Dad Poor Dad’: “Most people fail to realize that, in life, it’s not how much money you make. It’s how much money you keep.

Begrijp ons niet verkeerd: wij zijn geen fan van zo zuinig mogelijk leven en bijvoorbeeld nooit meer op vakantie gaan om maar meer te sparen. Het is belangrijk om ook nu een rijk leven te leiden. Maar dat betekent niet dat je niet kritisch naar je uitgaven kunt kijken.

Zo bespaar je 2.000 euro per jaar

We geven ons geld nog te vaak onbewust uit aan zaken die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk 2.000 euro besparen op zaken als abonnementen, boodschappen en Thuisbezorgd. Er is niets mis met geld uitgeven aan leuke dingen of spullen, maar zorg er altijd voor dat dit een bewuste keuze is.

2. Vraag om een salarisverhoging

Een andere manier om meer geld over te houden aan het einde van de maand, is door meer te gaan verdienen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hiervoor moet je bij een normale 9 tot 5-baan in gesprek gaan met je leidinggevende over een salarisverhoging. Hierbij is het belangrijk dat je het ook echt daadwerkelijk verdiend hebt.

De eerste stap is dus niet het aanvragen van zo’n gesprek, maar je werk 1.000 procent geven. Als jij de kantjes ervan afloopt, verdien je geen salarisverhoging, krijg je er ook geen en word je ook niet rijk.

Zelfs als jij denkt dat je een salarisverhoging verdient, kan het voorkomen dat je een ‘nee’ te horen krijgt. Dit hoeft niet per se erg te zijn, want een ‘nee’ kan ook een ‘nog niet’ betekenen. Dan is het een kwestie van vragen wat er wél nodig is voor een salarisverhoging en hier afspraken over maken. Check deze lessen die jou een hoger salaris opleveren.

3. Investeer je spaargeld

Als je eenmaal bezig bent met het opbouwen van een vermogen – en alleen dan – kun je kijken naar hoe je dat geld voor je aan het werk kunt zetten. Misschien kun je het geld gaan beleggen, investeren in vastgoed of in een bedrijf. Maar je kunt het geld ook investeren in jezelf. Hoe beter jij wordt, des te meer geld jij zelf waard wordt en hoe harder jouw reis naar financiële onafhankelijkheid gaat.

Ben je een beginnende belegger? Stel jezelf dan deze drie vragen.

4. Onderzoek hoe je meer kunt verdienen

Wanneer je echt het doel hebt om rijk te worden met een normale 9 tot 5-baan is het niet voldoende om veilig in je comfortzone te blijven zitten. Je moet de kansen grijpen als ze voorbijkomen. Kun je bijvoorbeeld doorgroeien in het bedrijf waar je nu werkt naar een beter betaalde positie? Of staat er bij een ander bedrijf een vacature uit die je interessant lijkt? Het switchen naar een ander bedrijf is het ideale moment om een stuk te groeien in je inkomen.

Heb je een onwijs leuke baan waar je niet weg wil? Dan kun je kijken (naast de salarisverhoging) of er andere manieren zijn om meer geld te verdienen. Bijvoorbeeld door een side hustle te starten, passieve inkomstenbronnen op te zetten of oude spullen van jezelf te verkopen. Check deze 10 voorbeelden van een side hustle voor extra inkomsten.

5. Realiseer je hoe rijk je al bent

Ja, dat klinkt zoetsappig. Maar toch is het een goed punt. In je reis naar ‘rijk worden’ moet je niet vergeten stil te staan bij hoe rijk je al bent. Oké, je kunt dan misschien niet op vakantie naar de Malediven en rijdt niet in een dure auto, je hebt wel een leuke uitdagende baan, een dak boven je hoofd en goede mensen om je heen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.