Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

3 vragen die beginnende beleggers zichzelf moeten stellen

Veel mensen beginnen met beleggen nu het crypto-nieuws ze om de oren vliegt. Behoor jij tot die groep? Stel jezelf dan eerst altijd deze drie vragen.

Een goede vriend vertelt je over een veelbelovende cryptomunt of je leest een nieuwsbericht over een aandeel dat momenteel een recordhoogte heeft. Rijker worden willen we allemaal wel, dus op dat soort momenten is de verleiding groot om snel in te stappen. Maar aangezien het zonde is om je zuurverdiende centen te verliezen door een opwelling, kun je jezelf het best deze vragen stellen voordat je begint met beleggen.

Drie vragen voordat je begint met beleggen

De fear of missing out (FOMO) is namelijk heel menselijk, maar helaas niet zonder risico’s.

1. Hoe erg is het als ik dit geld verlies?

Je kunt er veel aan doen om met zo min mogelijk risico te beleggen, maar vergis je niet: beleggen is niet risicoloos. Regel nummer één als je besluit te investeren, is dan ook: beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Houd altijd een buffer achter de hand. Stel dat je auto een dure reparatie nodig heeft en je hiervoor geen spaargeld hebt. Aandelen en crypto hebben hun ups en downs. Het zou zonde zijn als je jouw beleggingen moet verkopen op een moment dat ze net in een dip zitten.

2. Heb ik genoeg research gedaan voordat ik ga beleggen?

Of het nou om een aandeel gaat of een cryptomunt: koop ‘m niet zomaar, omdat je buurman het er over heeft gehad of omdat je er iets op internet over hebt gelezen. Doe je research. Natuurlijk is het belangrijk dat jij in het bedrijf of de cryptomunt gelooft, maar neem ook de tijd om het te onderzoeken en te begrijpen.

Crypto-bezitters snappen er maar weinig van, blijkt uit onderzoek

Heb je geen zin om in jaarcijfers van bedrijven te kijken, maar wil je wel beleggen? Dan kan het de moeite waard zijn om eens naar een ETF te kijken. Dit kun je vergelijken met een mandje aan aandelen, waar soms wel duizenden bedrijven in zitten. Zo zorg je meteen voor een goede spreiding.

3. Past deze belegging bij mijn strategie?

Als je nu helemaal geen strategie hebt met beleggen, heb je dus eerst nog werk te doen. We noemden het net al even, maar spreiding is belangrijk. Je wil niet al je geld op één bedrijf inzetten, om morgen in het nieuws te lezen dat het bedrijf failliet is.

Om zo min mogelijk risico te lopen is het belangrijk je portfolio goed te spreiden met verschillende beleggingsproducten (aandelen, obligaties, ETF’s, crypto, et cetera), uit verschillende industrieën (tech, zorg, techniek etc.) en verschillende locaties (uit Nederland, Europa, de VS of juist opkomende markten).

Hoe jouw spreiding er precies uitziet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Zet deze strategie op papier voordat je een belegging doet. Stel jezelf daarbij vragen als: hoeveel risico kan/wil ik nemen? In hoeveel jaar wil ik mijn vermogen gaan gebruiken? En wil ik veel tijd kwijt zijn aan het investeren of niet?

CBNC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.