Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 30 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

10 side hustles die je in 2021 kunt beginnen voor extra inkomsten

Side hustles worden steeds populairder. In 2019 waren er in oktober 250.000 mensen met een side hustle, een kwart meer dan een jaar eerder. Door de lockowns in 2020 zal dat aantal alleen nog maar meer opgelopen zijn. Echt gek is dat niet, want hoe lekker is het om een extra inkomstenstroom naast je vaste salaris te hebben?

Ook extra verdienen in 2021? Wij verzamelden alvast tien ideeën voor side hustles die je volgend jaar zou kunnen starten.

1. Affiliate website

Bij affiliate marketing promoot jij via je website producten van andere aanbieders. In ruil daarvoor krijg je voor elk product dat via jouw link wordt gekocht een vergoeding. Tegenwoordig hebben bijna alle webwinkels wel een affiliate- of partnerprogramma. Succesvolle affiliate websites zijn bijvoorbeeld VakantiePiraten.nl en Jas.nl, maar je kunt bijvoorbeeld ook rechtstreeks via Pinterest geld verdienen met affiliate marketing.

Vergis je overigens niet hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het bouwen van je website en het trekken van bezoekers. Toch kan dit op termijn zeker een leuk zakcentje opleveren.

2. Blog

Je kunt natuurlijk ook een blog of website beginnen als je van schrijven houdt. Hierdoor kun je niet alleen geld verdienen met affiliate marketing en advertentieruimte, maar kun je ook samenwerken met adverteerders die betalen voor een gesponsord artikel. Ook hier geldt weer: je zal eerst veel tijd en moeite in een website moeten steken voordat je genoeg bezoekers hebt om er lekker mee te verdienen.

3. (Zelfgemaakte) producten verkopen via een webshop

Heb je een creatieve hobby zoals schilderen of houtbewerken? Dan is een webshop waar jij je zelfgemaakte spullen verkoopt misschien wel de perfecte side hustle. Eerst zen en creatief bezig zijn en vervolgens lekker cashen. Andere voorbeelden die je kunt verkopen: digitale producten, eten & drinken, zelf samengestelde cadeauboxen en t-shirts met prints. De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Dropshipping

Geen zin om je huis te veranderen in een soort opslag waar je voorraad rondslingert? Dan kun je denken aan een dropshipping webshop. Hierbij bestelt jouw klant iets in jouw webshop, waarop je het bestelt bij de fabrikant of groothandel. Dit is aantrekkelijk, omdat je weinig startkapitaal hebt en weinig risico loopt. Je koopt immers pas in als je al daadwerkelijk verkocht hebt.

Het grote nadeel van dropshipping is dat je weinig invloed hebt op hoe het pakket bij de klant binnenkomt. Als dit niet naar wens is, zal je misschien je geld terug moeten betalen. In ieder geval zal de klant niet nog een keer bij je bestellen.

5. Freelance werk

Van programmeren tot grafisch ontwerpen: je kunt het tegenwoordig niet zo gek bedenken en er is freelance werk in te vinden. Het voordeel van freelancen in vergelijking met sommige andere side hustles in dit rijtje is dat het je snel geld kan opleveren. Je steekt er alleen tijd en moeite in als je zeker weet dat je ervoor bent ingehuurd.

Aan de andere kant is er ook een nadeel. Vaak heb je een uurtarief en verkoop je jouw tijd, waardoor het lastiger is om op te schalen. Op een gegeven moment heb je jouw limiet bereikt. Je hebt immers maar 24 uur in een dag.

6. Begin een podcast

Podcasts zijn hot en daar kun jij handig op in springen. Bedenk een onderwerp waar je letterlijk uren over kunt vertellen en je bent bijna good to go. Dat is het fijne van een podcast beginnen namelijk: je hebt er amper iets voor nodig. Met een computer, audio-software (zoals het gratis Audacity) en een Soundcloud of Anchor.fm-account kom je al een heel eind.

7. Maak designs en foto’s voor print on demand

Fotografen, grafisch ontwerpers, kunstenaars en illustrators opgelet: je kunt met jouw beelden geld verdienen door print on demand. Net als bij dropshipping is hier weer sprake van een laag risico. Jij uploadt je werk en zij doen de marketing, productie en klantenservice. Wil je hier serieus mee aan de slag? Kijk eens naar een cursus op dit gebied.

8. Vastgoed

Beleggen in vastgoed. Dat is toch heel ingewikkeld? En moet je daar niet heel rijk voor zijn? Nee hoor, dat valt hartstikke mee. Doordat er op de markt van tegenwoordig zoveel mensen naar een huis zoeken, is het risico dat je belegging leeg komt te staan ook miniem. Bovendien: waar beleggen in aandelen soms niet echt goed is voor je nachtrust door alle schommelingen, is beleggen in vastgoed stabiel en niet afhankelijk van externe factoren.

9. Kennis delen via een cursus

Heb je veel kennis over een bepaald onderwerp? Bundel deze dan in een online cursus. Deze kan je verkopen vanuit je eigen website of socialmedia-kanalen, maar ook via een platform zoals Udemy.

10. Schrijf een e-book

Bij het schrijven van een e-book hoef je niet op kosten van het daadwerkelijk printen te rekenen. Het enige wat je nodig hebt is een computer om je verhaal op te schrijven (dit kan van alles zijn: van een kinderboekje tot non-fictie boek) en misschien enige Illustrator/Photoshop-skills om er een mooi geheel van te maken. Oké, vervolgens is het wel handig om je e-book te promoten, zodat mensen weten dat het bestaat. Net zoals een cursus zal je meer verkopen als je het combineert met andere side hustles zoals de blog of de podcast.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.