Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 31 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Review-bomb Little Mermaid dwingt IMDb tot nieuw beleid

De nieuwe blockbuster van Disney is op alle vlakken een groot succes. Aan de kassa gooit The Little Mermaid hoge ogen en ook de recensies zijn over het algemeen positief. Al was daar wel een tussenkomst van IMDb voor nodig.

Het wordt helaas bijna voorspelbaar. Review-bombing behoort inmiddels tot het geliefkoosde arsenaal van xenofobische internettrollen. Na Amazon-serie The Rings of Power kreeg nu ook The Little Mermaid ervan langs.

IMDb past reviews aan van The Little Mermaid

Disney pakte voor The Little Mermaid uit met Halle Bailey in de hoofdrol als Ariel. Voor het eerst werd de zeemeermin met een donkere huidskleur voorgesteld. En meteen na het droppen van de eerste trailer, werd de YouTube-video overspoeld met negatieve en racistische reacties. Ook nu lijkt er zich een gelijkaardig fenomeen te hebben voorgedaan

Vlak na de première van de film vorige week zouden verschillende reviewsites getroffen zijn door bots en trollen die probeerden de score van The Little Mermaid te laten kelderen. Dat bericht het doorgaans goed geïnformeerde Deadline. Onder meer het toonaangevende IMDb moest zelf aanpassingen verrichten aan de normale recensie-procedure om de ongegronde aanvallen te pareren. Op onder andere de Amerikaanse, Canadese en Britse versies van de site verscheen de volgende mededeling op de pagina van de Disney-film.

‘Nieuwe berekening voor betrouwbaarheid’

“Ons beoordelingsmechanisme heeft ongewone stemactiviteit op deze titel ontdekt. Om de betrouwbaarheid van ons beoordelingssysteem te behouden, is een alternatieve wegingsberekening toegepast”, luidt het bericht van de bekende reviewsite. “Hoewel wij alle ontvangen scores accepteren en in overweging nemen, hebben niet alle stemmen hetzelfde effect (of ‘gewicht’) op de uiteindelijke beoordeling. Wanneer ongebruikelijke stemactiviteiten worden gedetecteerd, kan een andere berekening van het gewicht worden toegepast om de betrouwbaarheid van ons systeem te waarborgen.”

Ook grote Duitse, Franse en Koreaanse recensie-websites kregen naar verluidt met review-bombing op de film te maken. Voorlopig heeft The Little Mermaid een score van 7 op 10 op IMDb. Zeker niet slecht, gezien de recente live action remakes van Disney die op sissers uitdraaiden.

Bij concurrent Rotten Tomatoes noteert de film een publieksscore van 95 procent tegenover een critici-score van 68 procent. Bovendien hengelde de zeemeermin al ruim 117 miljoen dollar binnen in de eerste vier dagen na de première. Zo slecht kan The Little Mermaid dus niet zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.