Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 29 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Red Bull onthult RB17: peperdure ‘Formule 1-auto voor twee personen’

Max Verstappen en Sergio Pérez doen het goed in de RB18, de veelbesproken Formule 1-auto van Red Bull. De bolide volgde de RB16B op, maar nu komt er alsnog een RB17.

En nee, dat is geen Formule 1-auto, maar een passagiersauto. Welgeteld vijftig mensen kunnen deze wagen uiteindelijk kopen. De auto is aangekondigd door Red Bull Advanced Technologies (RBAT) in Milton Keynes. Er zijn nog geen beelden, maar wel een eerste impressie.

Red Bull onthult passagiersauto RB17

Het gevoel dat je krijgt als je in deze auto rijdt, moet in de beurt komen bij de ervaring in een Formule 1-auto. “We kregen vaak de vraag hoe het is om in de RB18 te rijden”, zegt Adrian Newey, Red Bull Chief Technical Officer, tegen RacingNews365.

Newey bedacht deze auto in zijn vrije uren tijdens de pandemie. “Die vragen zette me aan het denken: ‘Wat als we een tweezitter ontwikkelen die in staat is om Formule 1-prestaties te leveren?’ Ik begon tijdens de kerstperiode 2020-21”, vervolgt hij.

Formule 1-ervaring in een tweezitter

De Red Bull RB17 is een tweezitter, die je kunt zien als een zeer luxe hypercar. De monocoque is opgetrokken uit koolstofvezelcomposiet en de bolide wordt aangedreven door een meer dan 1.100 pk sterke hybride V8-motor.

“De RB17 markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie van Red Bull Advanced Technologies, dat nu volledig in staat is om een serieproductieauto te creëren en te produceren op onze Technology Campus”, zegt Formule 1-teambaas Christian Horner in een persstatement. “Verder is de RB17 de eerste auto van het merk Red Bull die beschikbaar is voor verzamelaars.”

Duur grapje

Naar verluidt gaat de RB17 omgerekend 5,79 miljoen euro kosten. In totaal worden er vijftig exemplaren verkocht. Meer details volgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.