Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Plotwendingen in rechtszaak Rust-schietincident Alec Baldwin

Nieuwe plotwendingen in de rechtszaak rond het dodelijke schietincident op de filmset van Rust, veroorzaakt door Alec Baldwin. Hannah Gutierrez-Reed, de wapenexpert van de film, had naar eigen zeggen heel wat kunnen voorkomen. Als ze er was.

Begin december, nog helemaal niet zo lang na het incident, gaf Alec Baldwin al een interview over het drama op de filmset. Daarin vertelt hij zijn kant van het verhaal. Dat interview bekijk je hier. Maar inmiddels zijn we al een paar plotwendingen verder.

‘Ik had Alec Baldwin instructies kunnen geven’

Hannah Gutierrez-Reed zegt dat ze het fatale ongeluk op de set van de film Rust had kunnen voorkomen als ze op de bewuste dag bij de opnames aanwezig had mogen zijn. Dan had ze Alec Baldwin naar eigen zeggen instructies kunnen geven. Dat blijkt uit rechtbankpapieren in handen van onder meer The Wrap.

De wapenexpert van de film klaagt ook de leverancier van de munitie aan, omdat deze Seth Kenney en het bedrijf PDQ Arm and Prop een mix van oefenpatronen en echte kogels zouden hebben aangeleverd. Ze zouden daarbij hebben aangegeven dat het om alleen de ‘oefenkogels’ ging, waar geen kruit of kogel inzit. “Door dat te doen, hebben de aangeklaagden een gevaarlijke situatie gecreëerd op de filmset, waarvan Hannah Gutierrez-Reed niet op de hoogte was”, aldus de rechtbankdocumenten.

Daarin wordt ook gesteld at als de producenten haar hadden ingehuurd voor de bewuste opnames, de dag anders was verlopen. “Als Hannah Hannah Gutierrez-Reed was ingeschakeld, zou ze het wapen opnieuw hebben geïnspecteerd, en alle munitie, en zou ze Alec Baldwin hebben geïnstrueerd, zoals ze dat standaard deed op de set. Ze zou de acteur uit veiligheidsoverwegingen nooit het wapen op Halyna Hutchins hebben laten richten.”

Het drama op de set van Rust

De 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins werd in oktober tijdens de repetitie van de bewuste scène geraakt door een nog onbekend projectiel en kwam daarbij om het leven. Ook Joel Souza, de regisseur van Rust, werd geraakt. Hij kwam er met relatief lichte verwondingen vanaf.

alec baldwin, dood, geschoten, rust, western, filmset, regisseur
Alec Baldwin (Afbeelding: AFP)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.