Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 27 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

6 verrassende gezondheidsvoordelen van pistachenoten

In Amerika worden pistachenoten ‘skinny nuts’ genoemd en dat is niet voor niets. We vertellen je alles wat je wilt weten over deze gezonde noot, die jou zomaar eens kan helpen bij het afvallen.

Noten passen goed in een gezond voedingspatroon. We hebben het vaak over walnoten, amandelen en pinda’s (ook al zijn pinda’s officieel geen noten), maar de noot die altijd een beetje in de schaduw blijft is de pistachenoot. Zonde, want het eten van pistachenoten brengt juist veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

Zes gezondheidsvoordelen van pistachenoten

1. Relatief weinig calorieën

Per 100 gram bevatten pistachenoten ongeveer 600 kcal. Dat is flink minder dan andere noten als bijvoorbeeld de Macadamianoten (785 kcal per 100 gram) of Pecannoten (721 kcal per 100 gram). Dat is goed nieuws als je bezig bent met afvallen. Pistachenoten zijn namelijk wel vullend, en dat betekent dat je minder calorieën hoeft te eten om vol te zitten.

2. Veel eiwitten

De pistachenoot doet het ook goed op het gebied van eiwitten. Per 100 gram bevat het nootje ongeveer 20 gram eiwitten en dat betekent dat de noot meer eiwitten bevat dan onder meer cashewnoten, hazelnoten en walnoten.

9 x verrassende voeding vol eiwitten voor spieropbouw

3. Complete eiwitten

Om het nog even verder over eiwitten te hebben: de eiwitten die in pistachenoten zitten zijn complete eiwitten. Dat houdt in dat het alle negen aminozuren bevat. De meeste plantaardige eiwitten worden als incomplete eiwitten beschouwd omdat ze één of meerdere aminozuren missen, maar bij pistachenoten is dit dus niet het geval. Dat maakt het een goede eiwitbron voor vegetariërs en veganisten.

4. Veel vitamines, mineralen en vezels

In de pistachenoot zijn veel gezonde voedingsstoffen en vitamines te vinden. Denk aan magnesium, calcium, ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en C. Daarnaast is de noot ook een verrassende bron van vezels en dat kan jouw spijsvertering weer flink goed doen.

5. Je eet er niet snel te veel van

Vaak worden pistachenoten verkocht met een schilletje om de noot heen. Deze schil zorgt ervoor dat de kwetsbare noot beschermd blijft en de noten minder snel beschadigen. Maar omdat jij een handeling moet doen voordat je de noot in je mond kunt stoppen, namelijk het pellen, ben je minder snel geneigd om veel te eten.

6. Melatonine voor een betere nachtrust

Uit dit onderzoek uit 2017 blijkt dat pistachenoten meer melatonine bevatten dan welke andere noot dan ook. Melatonine is het stofje dat jouw lichaam aanmaakt om in slaap te kunnen vallen. Mocht je moeite hebben met in slaap vallen, dan is een handje pistachenoten een half uurtje voor het slapen gaan dus zeker het proberen waard.

7 gezondheidsvoordelen van de superfood lijnzaad

Greatist

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.