Dennis Mons
Dennis Mons Voetbal 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Panini stopt met voetbalplaatjes maar deze 6 snorren zijn voor eeuwig

Voetbalplaatjes; een hoop generaties kon er geen genoeg van krijgen. Hele albums werden volgeplakt, er werden stickers uitgewisseld op het schoolplein en soms moest er een beetje over geknokt worden. Maar helaas; Panini stopt met de productie omdat nu het Amerikaanse bedrijf Topps de UEFA-rechten in handen heeft.

De beleving van jonge mensen tijdens EK’s en WK’s werd altijd intenser door het verzamelen van Panini voetbalplaatjes. Het doel (no pun intended) was om de spaarboeken voor en tijdens de toernooien vol te plakken. En dan aasden we op de glimmende speciale spelers- en landenstickers. Beetje Pokémon, maar avant la lettre.

Panini plaatjes sparen wordt verleden tijd

Vooral eind jaren tachtig en begin jaren negentig was er een enorme fascinatie voor die verzamelwoede. Maar helaas is daar nu een einde aan gekomen. Het iconische bedrijf is de licentie als exclusieve partner van de voetbalbonden kwijtgeraakt aan het Amerikaanse bedrijf Topps.

panini, rode duivels
(Foto: Panini)

Het Italiaanse bedrijf zal in ieder geval nog onze plakboeken vullen tijdens Qatar, maar daarna is het niet zeker wat verder de rechten zijn voor de stickerboer. Feitelijk valt een WK namelijk onder de FIFA en niet de UEFA. Topps neemt sowieso de taak over en gaat stickerboeken uitbrengen voor het vrouwen-EK en de Nations League.

Legendarische Panini Snorren

Maar we kunnen over één fenomeen nostalgisch zijn: de epische snorren van de mannen van weleer op de oude Panini voetbalstickers (ze zijn niet allemaal dood, geen zorgen).

1. Rudi Völler

Oké, wie spuugde eerst? Was het Völler of Rijkaard? Je zou er een podcast over kunnen maken. Toch doet het niets af aan het feit dat zowel Völler als Rijkaard de beste snorren op aarde hadden. We wensen een benefietwedstrijd van Nederland tegen Duitsland met de opstelling uit die tijd.

panini
(Foto: Panini)

2. José René Higuita

Deze Colombiaanse keeper deed zelfs Rijkaard verbleken tijdens wedstrijden. En niet alleen vanwege zijn haarstijl; de keeper ging soms ‘gewoon’ in de aanval. Hij vergat vaak zijn eigen doel, maar scoorde 41 keer. Toch was het de ‘Scorpion Kick’ waardoor hij vooral bekend werd.

rene higuita, panini
Rene Higuita (Foto: Panini)

3. Abe van den Ban

Kennen jullie deze nog… nog… nog…? Waarschijnlijk niet. Maar Van den Ban was bijna een grote prof geworden. Toch stond hij vooral bekend om zijn enorme snor en is hij dus een puik Paniniplaatje.

panini
Abe van der Ban (Foto: Panini)

4. Ronald Spelbos

Oud-Ajacied Spelbos had een snor waar je ‘u’ tegen zegt. En ook is zijn carrière indrukwekkend. Hij speelde 21 keer voor het Nederlands elftal en werd hij later trainer van Twente en NAC. Maar het is vooral de snor die episch was (ook omdat het niet heel ging goed bij die clubs).

panini
Ronald Spelbos (Foto: Panini)

5. Theo Custers

Théodore Laurent Custers was een Belgische keeper. Dankzij zijn rosse krullen en zijn rosse hangsnor kreeg hij de bijnaam “Walrus”.

panini, theo custers
Theo Custers (Foto: Panini)

6. David Seaman

En dan is er nog David Seaman. Hij wordt in Engeland (terecht) gezien als een van de beste doelmannen van zijn land. En was zijn snor ook absoluut inspirerend.

panini, david seaman, voetbal
David Seaman (Foto: Panini)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.