Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Run op Oppenheimer-tickets: ‘1200 euro voor avondje IMAX’

Christopher Nolan blijft prediken dat je Oppenheimer eigenlijk in 70mm IMAX moet zien. Dat levert absurde situaties op in Amerika.

De Barbenheimer-trein dendert vrolijk voort. Afgelopen weekend vestigde Oppenheimer zelfs een record, door als eerste R-rated film zeven dagen op rij meer dan 10 miljoen dollar per dag op leveren in de Amerikaanse bioscopen.

Oppenheimer is een megahit

Een record wat vooralsnog opgerekt is tot tien dagen. Een prestatie van formaat, en een mooie troost nadat Barbie een oud Nolan-record wist te breken. Sterker nog: Oppenheimer heeft nu al meer opgeleverd dan de totale bioscoopomzet van Tenet en Batman Begins.

Zowel de dramafilm van Christopher Nolan als de knalroze film van Greta Gerwig voelen als het eerste echte bioscoop-event sinds jaren, en dat zie je terug in de cijfers.

Beste films aller tijden Letterboxd Netflix Christopher Nolan fileert plannen Warner Bros. en HBO MAX James Bond
Christopher Nolan tijdens de productie van Tenet (Afbeelding: Warner Bros.)

Christopher Nolan en 70mm IMAX

Sterker nog, sommige fans van Christopher Nolan gaan wel erg ver om Oppenheimer optimaal te kunnen ervaren. De Engels-Amerikaanse filmmaker is net zoals Tarantino een groot voorvechter van de authentieke bioscoopervaring.

Sterker nog: hij nam na twintig jaar afscheid van Warner Bros. nadat de studio besloot om tijdens de pandemie films direct op HBO Max uit te brengen. Nolan was woedend.

Terug naar Oppenheimer. De 53-jarige filmmaker is er duidelijk over dat IMAX de optimale manier is om zijn nieuwe dramafilm te kijken. Hij gaat zelfs één stap verder: IMAX 70mmm, het hoogste kwaliteit format mogelijk.

Met tien keer de resolutie van standaard projectieformaten. Oftewel, de ultieme manier om je onder te dompelen in Oppenheimer, aldus Nolan. Hij is ook één van de weinige filmmakers wiens films speciaal op maat zijn gemaakt voor het format.

Vraag en aanbod

Het probleem? In heel Noord-Amerika zijn er slechts 25 bioscopen die überhaupt op technisch correcte wijze films in dat format kunnen vertonen. Elke keer dat Nolan in een interview benadrukt dat hij Oppenheimer speciaal voor die kijkervaring heeft gemaakt, willen meer en meer consumenten ook op die manier de film gaan zien. De dramafilm trekt überhaupt al volle zalen, laat staan dus die 25 bioscopen.

Gekte op Craigslist

Die exclusiviteit leidt in de Verenigde Staten tot absurde situaties. Fans betalen online honderden dollars voor de felbegeerde tickets. Sterker nog, op Craigslist verscheen afgelopen week een listing voor acht 70mm IMAX Oppenheimer-tickets met een prijskaartje van 1400 dollar. Vierde rij, exact in het midden, in een bioscoop in Manhattan. Het Amerikaanse equivalent van Marktplaats stroomt er vol mee. Twee tickets voor 499 dollar, drie tickets voor 600 dollar, etc.

Waarom die gekte? Het eerste ingrediënt in dit paniek-recept is dus exclusiviteit: een zeer beperkt aantal bioscopen is voor het speciale format uitgerust. Daarnaast willen diehard fans natuurlijk zo snel mogelijk de film ervaren, dus wachten tot de zalen leger zijn is geen optie. Ze hebben er immers al vele maanden op gewacht, en ze willen mee kunnen praten met hun vrienden en mede-liefhebbers.

FOMO

Daarnaast helpt het ook niet dat het om een limited run gaat: Oppenheimer is slechts beperkte tijd te zien in 70mm IMAX. Thuis kun je  die ervaring niet repliceren. Zo ontstaat er FOMO: consumenten die bang zijn dat ze de boot missen. Sure, de kans is groot dat de film gezien het daverende succes een extended run krijgt, maar daar durft niemand vanuit te gaan. Dit is een once in a lifetime kans, of in ieder geval tot Oppenheimer ooit voor een 20-jarige anniversary weer terugkeert naar de bioscoop.

Vergeet bij dit soort gekke situaties ook niet dat iedereen vrijwel alles op eBay kan gooien. Dat ik op Marktplaats voor 50.000 euro mijn ticket probeer te verkopen, betekent nog niet dat er ook iemand zo gek is om te happen. Ja, er zijn tickets al voor honderd dollar verkocht, maar die ene listing van 1400 dollar is sindsdien weer van eBay verdwenen. Deze man vloog er zelfs voor:

En Nederland dan?

Ach, de conclusie is duidelijk: Oppenheimer is een megasucces, binnen 70mm IMAX en erbuiten. Sowieso kunnen Nederlandse fans helaas niet het meesterwerk in optima forma bewonderen: in Nederland is 70mm IMAX helaas (nog) geen ding.

Het dichtste bij de ultieme kijkervaring kom je in KINO of EYE, waar Oppenheimer wel vertoond wordt in 70mm, maar zonder IMAX. Maar als Nolan vrede zou hebben met een compromis, dan is dat ‘m wel. Of je moet een ticket richting Manhattan boeken…

@TurboVax

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.