Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe oorlogsserie met Tarantino-ster brengt Auschwitz tot leven

Een van de meest indrukwekkende boeken over de holocaust wordt binnenkort geadapteerd in serievorm. Maak kennis met oorlogsserie The Tattooist of Auschwitz.

Russell Crowe en Liam Hemsworth leverden onlangs een oorlogsfilm vol adrenaline af in de Nederlandse bioscopen met Land of Bad. Pure popcorn-actie, waarvan we al zoveel zien.

The Tattooist of Auschwitz

Tussen alle explosies en geknal door is een beetje diepgang soms echter ook wel prettig. Gelukkig komt er op het compleet andere einde van het oorlogsverhalenspectrum binnenkort een veelbelovende serie uit: The Tattooist of Auschwitz.

Dat is een gloednieuwe miniserie van Peacock en Sky, waarmee de oorlogsserie in Nederland hoogstwaarschijnlijk op de ondergewaardeerde streamingdienst SkyShowtime gaat belanden.

In The Tattooist of Auschwitz speelt Harvey Keitel (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, From Dusk till Dawn) de bejaarde Lali Sokolov, een Slowaakse Jood die als jongeman in 1942  in Auschwitz-Birkenau terecht kwam, het grootste concentratie- en vernietigingskamp van de nazi’s tijdens de Holocaust.

‘We moeten blijven leven’

Daar werkte hij onder dwang als tätowierer (tatoeëerder), die identificatienummers op de armen van medegevangenen moest zetten. De beruchte tatoeages die vele decennia later slachtoffers nog herinneren aan de ontmenselijking die daar plaats vond.

“Maar ik vond daar iets, iemand,” vertelt Lali, ongeveer zestig jaar later, aan Heather Morris, de jonge beginnende schrijfster (in de serie gespeeld door Melanie Lynskey) wiens populaire boek de basis vormde voor deze zesdelige serie. Zowel de jonge als bejaarde Sokolov worden dus gespeeld door acteurs.

De echte Lali en Gita Sokolov (Afbeelding: Sokolov-familie)
Harvey Keitel als Lali Sokolov, the tattooist of auschwitz, nieuwe oorlogsserie
Harvey Keitel als Lali Sokolov, in een tijdlijn ver na de oorlog (Afbeelding: Peacock)

Als Lali bijna zijn wil verliest om verder te leven in Auschwitz, ontmoet hij de jonge Gita Sokolov. De twee zijn op slag verliefd, en ze herstelt zijn geloof in het leven. “We moeten blijven leven, wat er ook voor nodig is,” vertelt ze Lali in flashbacks, terwijl ze zijn hoofd in haar handen houdt.

Waargebeurd of fictie?

Lali en Gita Sokolov hebben echt bestaan, waarmee The Tattooist of Auschwitz gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De trailers voor de oorlogsserie hebben het over ‘inspired by’. 

Een terechte distinctie, want Morris heeft in haar boek uit 2017 delen van het schrijnende verhaal van de twee jonge Joden gefictionaliseerd. Zelf heeft ze het over 5 procent van het verhaal. Daar is de schrijfster compleet open en eerlijk over, maar desalniettemin leverden sommige inhoudelijke keuzes haar flinke kritiek op.

Tattooist of Auschwitz oorlogsserie
(Afbeelding: Peacock | Sky)

Het Auschwitz Memorial Research Center heeft het bijvoorbeeld over ‘feitelijke onjuistheden die kunnen leiden tot miseducatie over de Holocaust.’ Er is niets mis met het construeren van een nieuw verhaal op basis van een waargebeurd verhaal, maar juist dit soort toegankelijkere boeken bereiken een veel groter publiek dan de drogere feitenrelazen van wetenschappers en onderzoekers.

Dat brengt zeker met dit soort zware onderwerpen een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Je kunt het complete factcheck-rapport van het onderzoekscentrum hier lezen.

Oorlogsserie komt bijna uit

Afijn, we hebben het hier over de serie The Tattooist of Auschwitz, niet het boek. Je kunt het oorlogsverhaal van Lali en Gita Sokolov vanaf 2 mei streamen op, vermoedelijk, SkyShowtime.

Tattooist of Auschwitz oorlogsserie
(Afbeelding: Peacock | Sky)

Nu al trek in een indrukwekkend oorlogsverhaal? Check dan de beste oorlogsfilm van 2023, die je op Netflix kunt streamen. Of pak je agenda erbij, want binnenkort komt de NPO ook met een indrukwekkende oorlogsserie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.