Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderbelichte oorlogsserie over Anne Frank scoort volle 100 procent

De oorlogsserie A Small Light is in Nederland onderbelicht. Dat is niet vreemd, want een Engels pratende Anne Frank klinkt toch wat onnatuurlijk. Toch is de serie op Disney+ de moeite waard, gezien de lovende recensie op Rotten Tomatoes en IMDb.

Het verhaal over Anne Frank dat we allemaal denken te kennen, zit nog altijd vol verrassingen. Dat kwam ook maar weer eens naar voren in ons interview met de hoofdrolspeelster van de Nederlandse film Mijn Beste Vriendin Anne Frank.

Oorlogsserie A Small Light op Disney+

Ook A Small Light op Disney+ heeft een verrassende insteek. Centraal in de oorlogsserie staat Miep Gies, een Nederlandse verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Ze hielp de onderduikers in het Achterhuis en zorgde er met haar collega Bep Voskuijl voor dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef.

De rol van Miep Gies wordt op voortreffelijke wijze gespeeld door Bel Powley, die we vooral kenden van de eveneens steengoed serie The Morning Show. Anne Frank zelf wordt gespeeld door de Britse actrice Billie Boullet, die ook al eens een rolletje had in The Worst Witch (2020). Otto en Edith Frank, de vader en moeder van de beroemde dagboekschrijfster, worden gespeeld door respectievelijk Hollywood-icoon Liev Schreiber en Amira Casar (Call Me By Your Name). Uitstekende cast.

100% op Rotten Tomatoes voor Engelse Anne Frank

De drang om deze oorlogsserie op Disney+ in Nederland te kijken, zal kleiner zijn dan in ieder ander land. Een beroemd Nederlandse oorlogsverhaal in het Engels klinkt zoals eerder gezegd nou eenmaal ietwat surrealistisch. Toch raden we je aan om over die drempel te stappen.

a small light, anne frank, miep gies, oorlogsserie, disney+, serie, bel powley
Bel Powley als Miep Gies en Billie Boullet als Anne Frank (Afbeelding: Disney+)

A Small Light vertelt namelijk het heroïsche verhaal dat zich aan de andere kant van de boekenkast afspeelt. En als we filmcritici wereldwijd mogen geloven, kon dat niet beter uitgevoerd worden. Op Rotten Tomatoes scoort de serie de volle 100% en op IMDb krijgt het verhaal over de beschermvrouw van Anne Frank een rating van 8,3 uit 10.

“De uitstekende cast brengt emotionele diepgang en authenticiteit in de serie. Miep Gies (Bel Powley) trekt de kijker mee met haar snelle humor, openhartige zelfevaluatie en bereidheid om altijd te doen wat er moet gebeuren”, schrijft Stephanie Morgan van Common Sense Media. Bekijk hier het overzicht van alle recensies over deze verrassend goede oorlogsserie.

Oordeel vooral zelf. A Small Light is nu te streamen op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.