Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 26 mei 2023
Leestijd: 1 minuut

Zoveel kinderbijslag krijg je in Nederland, het slechtste kind van de EU

Niet dat we je willen stimuleren, maar er komt een moment in je leven dat je aan kinderen begint te denken. Om het geld hoef je het in ieder geval niet te doen, getuige de kinderbijslag die Nederlandse ouders krijgen. Nederland is wat dat betreft een van de ‘slechtste kinderen’ van de klas binnen de EU.

Een gegeven paard moet je natuurlijk niet in de bek kijken, maar in veel landen krijg je meer. Daar moet bij gezegd worden dat het overal weer anders is opgebouwd. Feit is dat je in Duitsland vier keer zoveel kinderbijslag krijgt als in Nederland. Jawel, we hebben hier een van de laagste kinderbijslagen van Europa. Oké, Spanje heeft nog minder, maar daar is de economie ook niet echt om over naar huis te schrijven.

Kinderbijslag in Nederland

Een kind neem je dus niet voor het geld in Nederland, wat ook blijkt uit de laatste alinea van dit artikel. Maar eerst even de cijfers op een rij. Zoveel kinderbijslag krijgen Nederlandse ouders per kind en leeftijd.

Leeftijd kind Kinderbijslag per kwartaal
0 – 5 jaar 269,76 euro
6 – 11 jaar 327,56 euro
12 – 17 jaar 385,37 euro

De tarieven voor kinderbijslag in Nederland die je hierboven ziet, zijn op 1 januari 2023 ingegaan. Dit overzicht van de landen in Europa is gestoeld op cijfers uit 2021, maar de tarieven van andere landen zijn in vergelijkbare verhouding gestegen.

Zoveel kost een baby in het eerste jaar

Duidelijk, in Nederland krijg je minder kinderbijslag dan in de meeste andere Europese landen. Niet helemaal kostendekkend, om het eufemistisch uit te drukken. En al helemaal niet als je berekent hoeveel geld een baby in het eerste jaar kost per gezinssituatie. Wel heb je in Nederland voorzieningen als inkomensafhankelijke Kinderopvangtoeslag, Kindgebonden Budget en Combinatiekorting.

Resumerend: de zaken zijn goed geregeld in Nederland, maar de kinderbijslag mag wel wat omhoog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.