Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

3 zinderende oorlogsfilms die je op IDFA 2022 kan zien

Niet alle beste oorlogsfilms zijn blockbusters. Vaak vliegen de meest aangrijpende verhalen onder de radar van Hollywood en bijgevolg het grote publiek. Nochtans zitten er soms ware parels tussen. Getuige deze drie indrukwekkende oorlogsfilms die nu op IDFA te zien zijn.

Het International Documentary Festival Amsterdam is op 9 november losgebarsten en loopt nog tot de 20e van deze maand. En de jury heeft naar goede gewoonte een selectie gemaakt van films die normaliter niet de revue passeren bij grote cinemazalen zoals Pathé. Geen beter moment dus om naar de hoofdstad af te zakken en je te laten verrassen. Wat zijn de drie meest zinderende oorlogsfilms op IDFA dit jaar? We zochten het voor je uit.

Indrukwekkende oorlogsfilms op IDFA

Maar eerst een kleine disclaimer. Aangezien we het over IDFA hebben, zijn alle oorlogsfilms op dit lijstje logischerwijs documentaires. Al betekent dat niet dat je daarom niet op het puntje van je stoel zal zitten.

1. A Compassionate Spy

A Compassionate Spy vertelt het fascinerende verhaal van een 18 jaar oude Harvard-student die gerekruteerd wordt om aan het Manhattan Project te werken. Na het ontwikkelen en het detoneren van de eerste atoombom, huivert Ted Hall van de allesvernietigende resultaten. De gedachte dat de Verenigde Staten een monopolie zou hebben op het wapen, doet de spion en zijn echtgenote besluiten de uiterst gevoelige atoomgeheimen over te dragen aan de Sovjets. Met een kat -en muisspel tot gevolg. Zinderende oorlogsfilm met een ongelooflijk spannend verhaal die je op IDFA zeker niet kan laten voorbijgaan.

IMDb-score: 6,1

2. Port Desire

In het grotere plaatje van de 20e eeuw is de Falklandoorlog van begin jaren ’80 een geopolitieke storm in een glas water. Maar niet zonder slachtoffers. Port Desire is een oorlogsfilm over een Argentijnse oorlogsveteraan die op IDFA in wereldpremière gaat. Ondanks een uiterlijk gelukkig leven, kan hij zich niet neerleggen bij de nederlaag en gaat hij rusteloos op zoek naar een manier om alsnog zijn gram te kunnen halen. Zijn wraakplan? Een plezierbootje opknappen, op eigen houtje en risico naar de Islas Malvinas (de Spaanse naam voor de Falklands) varen en daar voor eens en voor altijd de Argentijnse vlag in de grond te planten.

IMDb-score: nog niet bekend

3. The 3 Rooms of Melancholia

Tegenwoordig zien we de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne op voorpagina’s van Westerse kranten. Maar in de oorlogsfilm The 3 Rooms of Melancholia worden we herinnerd aan het conflict tussen Tsjetsjenië en Rusland dat de wereld bijna tien jaar lang in zijn greep hield. De Finse documentairemaker Pirjo Konkasala trok in het begin van het millennium naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Niet om de gruwelijkheden vast te leggen, maar om duiding te geven aan de impact die oorlog op kinderen kan hebben.

Ze brengt onder andere een schrijnend bezoek aan een militaire academie voor kinderen die bij hun ouders weggehaald zijn, zogenaamd omdat moeder en vader niet langer voor hun kroost konden zorgen. Een treffend portret over propaganda, uitzichtloosheid en de onschuld van kinderen die in bouwvallige ruïnes tikkertje spelen. De oorlogsfilm kwam in 2004 al uit, maar wordt nu dankzij IDFA opnieuw op de kaart gezet als aanklacht tegen de Russische agressie in Oekraïne. Een absolute must-see.

IMDb-score: 7,2

Alle films van IDFA bekijken

Uiteraard snappen we dat het quasi onmogelijk is om alle oorlogsfilms deze week op IDFA mee te pikken. Gelukkig heeft het filmfestival daar een oplossing voor. Via Docs for Sale kun je na afloop van het festijn alle films gewoon bij je thuis streamen. Toch meer aan Netflix? Check in dit artikel wat volgens IMDb de beste docu’s op het streamingplatform zijn. En ben je toevallig al in de stemming voor het WK-voetbal? Dan kijk je beter niet naar deze documentaire.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.