Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Geniale oorlogsfilm Anthony Hopkins is de Oppenheimer van 2024

Het nieuwe jaar gaat meteen ook in de Nederlandse bioscopen ijzersterk van start met de nieuwe oorlogsfilm One Life, met Sir Anthony Hopkins in de hoofdrol. De Oppenheimer van 2024, durven we voorzichtig al te stellen.

2023 bracht liefhebbers met Oppenheimer één van de beste historische oorlogsdrama’s van de afgelopen twintig jaar. Gelukkig lijkt 2024 daar op het eerste gezicht niet voor onder te gaan doen, dankzij grootmeester Anthony Hopkins.

Anthony Hopkins in One Life

Normaliter is januari altijd een vrij stille filmmaand, met hooguit wat leftovers van het najaar die nog steeds draaien. Warner Bros. Pictures brengt daar dit jaar verandering in met het waargebeurde One Life.

Een gloednieuwe oorlogsfilm die vanaf nu ook in de Nederlandse bioscopen draait, met niemand minder dan Anthony Hopkins in de hoofdrol. De 85-jarige Oscar-winnaar speelt Sir Nicholas Winton, een Brit die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog ongeveer 669 kinderen uit het door de Nazi’s bezette Tsjecho-Slowakije wist te redden.

In One Life speelt Hopkins de bejaarde versie van Winton, die voor een live televisiepubliek zijn levensverhaal nog één keer uitgebreid vertelt. Een verhaal dat vervolgens in beeld wordt gebracht door terug in de tijd te gaan, met een door Johnny Flynn gespeelde jongere versie van Winton.

Gelaagde oorlogsfilm

Wat het oorlogsdrama in principe zo intrigerend maakt, is dat de oorlogsheld zich niet per se zo voelt: beide versies van Winton hebben het gevoel dat ze veel meer hadden kunnen doen, ondanks dat het publiek ze prijst. Sterker nog: Sir Nicholas Winton hield zijn betrokkenheid bij de reddingsoperatie tot 1988 geheim.

Het televisieoptreden waarin je ook in de bovenstaande trailer Anthony Hopkins ziet, is gebaseerd op een echte uitzending uit 1988. In de BBC-show That’s Life werd de Brit door een aantal mensen uit het publiek die hij tientallen jaren eerder hielp redden verrast. Een video daarvan is op YouTube al meer dan 41 miljoen keer bekeken. Winton, die in 2003 geridderd werd door koningin Elizabeth II, stierf in 2015 op 106-jarige leeftijd.

Topscores op Rotten Tomatoes en IMDb

Afijn, terug naar One Life. Dat het levensverhaal van Sir Nicholas Winton zich leent voor een goede gelaagde oorlogsfilm is dus wel duidelijk. Dat regisseur James Hawes, bekend van de topspionageserie Slow Horses, blijkbaar met die ingrediënten ook nog eens in de roos schiet, is helemaal prachtnieuws.

Op Rotten Tomatoes scoort One Life namelijk op het moment van schrijven bij het publiek de perfecte score: 100 procent. Ook bij de critici doet de Britse oorlogsfilm het goed, met een topscore van 87 procent. Op IMDb vertaalt zich dat naar een degelijke 7.7. Kortom: topscores.

“De centrale feiten van Wintons verhaal zijn zo aangrijpend, en waar dit verhaal eindigt is zo krachtig dat alle twijfels over de stijl van de film verdwijnen,” concludeert Danny Leigh van de Fnancial Times. Of, zoals Adam Woodward van Little White Lies het treffend samenvat: “Protect Anthony Hopkins at all costs“.

Nu in de Nederlandse bioscopen + extra kijktip

De oorlogsfilm One Life draait sinds 4 januari in de Nederlandse bioscopen, waaronder bij Pathé. Over Anthony Hopkins gesproken: check vooral ook het fantastische The Father, een dijk van een dramafilm uit 2020 waarin de Hollywood-legende een dementerende vader speelt, tegenover een al net zo fantastische Olivia Colman.

Oorlogsfilm One Life bioscoop Rotten Tomatoes
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.