Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 2 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Perfecte oorlogsfilm op Prime Video is de Schindler’s List van 2024

Er staat een oorlogsfilm op Amazon Prime Video voor je klaar met een 100% score op Rotten Tomatoes. Bardejov is de Schindler’s List van 2024, als we de lovende recensenten mogen geloven.

Het genre oorlogsfilm is mateloos populair onder Manners-lezers (en redacteurs), blijkt uit onze data. Dus zoeken we voor jou de pareltjes van de bodem. Bardejov is in Nederland niet te streamen op Amazon Prime Video, maar met een VPN-abonnement (vaak met gratis proefperiode) kun je de film gewoon kijken via de streamingdienst.

Oorlogsfilm Bardejov op Amazon Prime Video

De oorlogsfilm is vernoemd naar Bardejov, een stadje in Slowakije waar dit waargebeurde verhaal zich afspeelde. Jonge bewakers van de fascistische organisatie Hlinkas verstoren in de Tweede Wereldoorlog een rustige ochtend met posters, waarop staat dat elke Jood in de stad zich moet laten registreren voor werk. Rafuel Lowy, een rabbi en wijnmaker, vergadert met de Joodse raad om een actieplan op te stellen tegen de bevelen van de bewakers. De list: alle jongens in de stad in de brouwerij te houden.

Maar de volgende ochtend wordt er een nieuw bevel uitgevaardigd. Alle meisjes in de stad moeten zich melden voor werk in een schoenenfabriek in het oosten, zonder uitzondering. Daarop ontstaat totale chaos en paniek. Nadat Lowy ontdekt dat er geen schoenenfabriek is en de meisjes naar Auschwitz zullen worden gebracht, komt hij met een behoorlijk onorthodoxe list, die we niet zullen verklappen.

Schindler’s List van 2024

Schindler’s List van Steven Spielberg wordt gezien als een van de beste oorlogsfilms ooit. Of Bardejov ook zo de boeken ingaat, lijkt ons onwaarschijnlijk, alleen al gezien de wat onbekendere cast en vooral regisseur. Alhoewel, de hoofdrol wordt gespeeld door Robert Davi. Vooral bekend als slechterik in heerlijke 80’s films als The Goonies, Die Hard en License to Kill. Nu is hij eens de held.

bardejov oorlogsfilm te 100 prcent op rotten tomatoes 2024
(Afbeelding: Gravitas Ventures)

Feit is dat de oorlogsfilm 100% op Rotten Tomatoes scoort. En verschillende recensenten zien parallellen met de klassieker van Steven Spielberg. “Net als Schindler’s List (1993) laat Bardejov zien wat er bereikt kan worden als gewone mensen in een hoek worden gedreven door kwade krachten”, schrijft Michael Clark van Epoch Times bijvoorbeeld.

Oordeel zelf: Bardejov is via een VPN te streamen op Amazon Prime Video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.