Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 2 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de kosten per Nederlander van massaal stijgende schulden

Aanmaningen, schuldeisers, deurwaarders: geen van allen een pretje. Schulden leiden tot zorgen, maar creëren ook hoge maatschappelijke kosten, blijkt uit onderzoek. Zo hoog zijn de maatschappelijke kosten per persoon, door oplopende schulden van Nederlanders.

Benieuwd naar de belangrijkste redenen voor mensen om geld te lenen of schulden aan te gaan? Een van de belangrijkste redenen blijkt bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto en dit bedrag lenen we gemiddeld.

Schulden in Nederland lopen op

Niet alleen degene die een schuld aangaat jaagt zichzelf op kosten, blijkt uit onderzoek. Persoonlijke schulden leiden ook tot hoge maatschappelijke kosten, concludeert het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO). De onderzoekers stellen dat problematische schulden vaak geboren worden vanuit andere problemen die spelen. En hebben mensen zichzelf eenmaal in de schulden gestoken? Dan is het steeds lastiger om daar weer bovenop te krabbelen.

De schuldenstand is voor mensen momenteel behoorlijk onoverzichtelijk, zo blijkt. Heb je schulden bij bedrijven, de Belastingdienst of banken? Al die schulden staan in een apart overzicht. Daarom wordt er gepleit voor één schuldenoverzicht waar alle openstaande schulden op een rij staan. Ook vinden de onderzoekers dat de boetes en omlaag moeten op het moment dat mensen de schulden niet direct kunnen betalen. Doordat er nu hoge aanmaningskosten en boetes worden gerekend, lopen de schulden steeds verder op.

Maatschappelijke kosten per Nederlander

Inmiddels kampen zo’n 730.000 Nederlandse huishoudens met problematische schulden, blijkt uit het onderzoek. In praktijk zijn dat één op de elf huishoudens. En dat zijn nog niet eens alle huishoudens met schulden, maar alleen de huishoudens met problematische schulden. Een schuld wordt gecategoriseerd als problematisch op het moment dat de schulden niet kunnen worden afgelost met het maandelijkse inkomen.

En zulke schulden hebben de nodige gevolgen. Het leidt bij huishoudens niet alleen tot kopzorgen, maar schulden leiden in veel gevallen tot langdurige stress. Het gevolg daarvan is dat mensen met problematische schulden zich vaker ziek melden, hogere zorgkosten hebben en bijvoorbeeld minder productief zijn. Dat leidt tot maatschappelijke kosten van zo’n 8,5 miljard euro per jaar, berekende onder andere het Nibud.

500 euro per inwoner van Nederland

Rekenen we dat bedrag om naar de maatschappelijke kosten van schulden per Nederlander, dan kom je uit op een bedrag van 500 euro per jaar.

Bizar veel schulden in Nederland en deze geldwolven zijn schuldig

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.