Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit ‘nordic’ dieet met vette vis en brood is aangetoond effectief

Zitten de kerstkilo’s je in de weg? Tijd om daar iets aan te doen. Als je geen zin hebt in calorieën tellen dan is het dieet ‘The Nordic Diet’ een uitkomst: afvallen met vette vis, vezelrijk brood en vooral veel groenten.

Van het Mediterrane dieet heb je vast wel eens gehoord (en anders lees je dit artikel even). Bij dit dieet staan volkoren producten, noten, zaden en vooral veel groente en fruit centraal.

Maar ook in het hoge noorden doen ze iets goed. In de top tien gelukkigste landen ter wereld staan Noorwegen, Finland, Denemarken, IJsland én Zweden. En dat terwijl deze landen te maken hebben met strenge, donkere winters. Waar ligt het geheim van dit geluk?

Schrijvers van het boek The Nordic Diet denken het te weten: dat geluk schuilt onder andere in het Scandinavische dieet. Deze gezonde manier van leven houdt volgens de schrijver kilo’s onder controle en geeft het lichaam genoeg voedingsstoffen om energiek de dag door te komen.

Afvallen met The Nordic Diet

Ook de wetenschap is overtuigd van dit dieet. In dit onderzoek is vastgesteld dat de traditionele Scandinavische manier van eten zorgt voor gewichtsverlies en een verlaging van de bloeddruk. Mooi meegenomen als je die hardnekkige kerstkilo’s kwijt wil.

Volgens healthline is er een aantal ‘regels’ om je aan te houden als je het Noordse dieet volgt. Deze regels gaan over voedingsmiddelen die je wel, matig en niet mag eten.

  • Vaak eten: fruit, bessen, groenten, peulvruchten, aardappelen, volle granen, noten, zaden, roggebrood, vis, zeevruchten, magere zuivelproducten, kruiden, specerijen, koolzaadolie.
  • Met mate eten: wild, scharreleieren, kaas, yoghurt.
  • Zelden eten: rood vlees, dierlijke vetten.
  • Niet eten: drankjes met suiker, andere toegevoegde suikers, vleeswaren, fastfood.

De producten die in ‘The Nordic Diet’ centraal staan, komen over het algemeen ook uit het hoge noorden. In deze landen wordt bijvoorbeeld veel gevist, en dat is terug te zien op de menukaart.

10 aangetoonde manieren om je metabolisme te versnellen

Dat geeft meteen een flink verschil aan tussen dit dieet en de Nederlandse levensstijl: in Nederland staat er misschien eens per twee weken een stukje vis op tafel. In de Scandinavische landen is dat een heel ander verhaal. Mensen eten gemiddeld drie tot vier keer in de week vis. Tijdens het avondeten, maar ook op brood of als snack. Het is dan ook geen verrassing dat vis in de eerste categorie van het bovenstaande lijstje staat. Disclaimer: kies louter voor duurzame vis. Duurder, maar beter voor de planeet.

Een ‘dieet’ zonder calorieën te tellen

Bij het Scandinavische dieet tel je in principe geen calorieën. De gedachte daarachter is dat wanneer je veel groenten, fruit en granen eet, jouw lichaam op tijd aangeeft dat het vol zit. Daarmee is het dieet meer een handleiding voor een gezond leven, dan echt een dieet.

Personal trainer legt uit waarom koolhydraatarm dieet niet werkt

Wel belangrijk om te onthouden: bij afvallen is de verhouding tussen calorie-inname en verbranding in principe altijd leidend. Eet je minder calorieën dan je nodig hebt, dan val je af. Of je dat nu doet met The Nordic Diet, met intermittent fasting of met het DASH-dieet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.