Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze nieuwe Volkswagen Golf is de sterkste VW-hatchback ooit

Wie zoekt naar een leuke hot hatch, kan niet om Volkswagen heen. Al sinds 1976 voeren de Duitsers een GTI-embleem op hun Golf. Begin deze eeuw kwam daar de R-badge bij, die nog een tikkeltje extremer is. Nu geeft het merk een voorproefje van de nieuwe Volkswagen Golf R 333 Limited Edition, de sterkste hatchback die het merk ooit heeft gemaakt.

Nou ja, daar zijn wel enkele kanttekeningen bij te maken. Het vermogen laat zich eenvoudig raden. Hoewel de hatchback pas eind deze maand volledig wordt onthuld, durven we aan te nemen dat deze editie van de Golf R 333 pk zal hebben. Samen met de uitgaande Golf R 20 Years-editie is het de sterkste Golf ooit gemaakt. En ja, Volkswagen heeft ooit een 650 pk sterke W12 achterin een GTI gehangen, maar die one-off tellen we voor het gemak even niet mee.

Nieuwe Volkswagen Golf R 333 Limited Edition

Wat weten we tot nu toe? Nou, dat Volkswagen de kans niet laat liggen wat extra centen te verdienen met een Limited Edition-model. Buiten dat is in de sneak peek-video te zien dat de kanariegele Golf R is opgeleukt met zwarte strepen over de flanken. Hierop vind je de cijfers 333 terug. Als dat inderdaad voor het vermogen staat, zou het betekenen dat de Volkswagen Golf R 333 Limited Edition dertien Duitse paarden meer onder de kap heeft dan de standaard Golf R. Verder zien we in de video een uitlaatsysteem van Akrapovič.

Vermoedelijk wordt het Akrapovič-uitlaatsysteem standaard geleverd op de Volkswagen Golf R 333 Limited Edition. Alleen een kek kleurtje en zwarte strepen op de zijkant zou een beetje karig zijn. Over de prijs is vooralsnog niks bekend. Ga er maar vanuit dat de hatchback duur zal zijn. Het prijskaartje van een standaard Volkswagen Golf R begint bij ruim 80.000 euro. Reken er gerust op dat de Volkswagen Golf R 333 Limited Edition flink meer zal kosten.

Goedkopere hatchback-occasions

Wie hier niet zijn bankrekening voor leeg wil of kan trekken, heeft geluk. Er zijn namelijk ook goedkopere hatchbacks te vinden. In dit artikel schreef Manners namelijk al over drie betaalbare hatchback-occasions. Goed, 333 pk wordt lastig, maar ze hebben alledrie tussen de 200 en 300 pk. En dat voor een fractie van de prijs van deze Volkswagen Golf R 333 Limited Edition.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.