Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Lord of the Rings-serie kost recordbedrag per aflevering

30 miljoen dollar voor elke nieuwe aflevering van Stranger Things seizoen 4 was al een recordbedrag, maar The Lord of the Rings: The Rings of Power doet daar nog een schepje bovenop. De veelbelovende fantasy-serie slurpt elke aflevering zo’n 58 miljoen dollar aan productiekosten op.

Filmwebsite Variety meldt dat het eerste seizoen van The Lord of the Rings: The Rings of Power een megabudget is toegekend door Amazon Studios van 465 miljoen dollar. Met 8 afleveringen is dat omgerekend 58 miljoen per aflevering. Een duizelingwekkend bedrag, zeker voor seriebegrippen.

Het budget van de nieuwe Lord of the Rings-serie

Grof geschut dus. Met The Rings of Power hoopt Amazon Prime Video net zo’n hit als Game of Thrones te scoren. Als we puur naar de kosten van de twee series kijken heeft LOTR al gewonnen; twee afleveringen van de Lord of The Rings-serie zijn net zo duur als het complete laatste seizoen van Game of Thrones (HBO).

Maar ja, duurder is zeker niet altijd beter. Er bestaan genoeg voorbeelden van films en series met megabudgetten die behoorlijk zijn geflopt. Het is dus nog de vraag of de nieuwe Lord of the Rings-serie aan alle hoge verwachtingen kan voldoen.

HBO werkt met strakkere budgetten

Misschien kan Amazon met de productie van The Rings of Power nog wat leren van HBO. Die maken al jaren fantasy- en sciencefictionseries van zeer hoge kwaliteit. Maar wél tegen wat lagere kosten. Denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones, Westworld en niet te vergeten His Dark Materials. HBO heeft wat dat betreft ruime ervaring opgedaan om dergelijke series met grote, adembenemende werelden en veel CGI binnen strakke budgetten te produceren. Al moet gezegd worden dat ook de budgetten voor die series niet misselijk zijn.

lord of the rings of power, galadriel, budget, serie
De jonge Galadriel speelt een belangrijke rol in de serie (Afbeelding: Amazon Prime)

Een stukje nuance is trouwens wel gepast als we naar het budget van de nieuwe LOTR-serie kijken. Hier zijn natuurlijk ook alle opstartkosten van de serie in opgenomen. De verwachting is dat afleveringen van het volgende seizoen – S2 is al bevestigd – een stuk voordeliger zullen uitpakken.

The Rings of Power in première in 2022

We moeten nog even geduld hebben voor we kunnen genieten van het visuele spektakelstuk van Lord of the Rings: The Rings of Power. De eerste aflevering is vanaf 2 september 2022 beschikbaar op Amazon Prime. Lees hier meer over de serie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.