Martin de Coninck
Martin de Coninck Rijk en Beroemd 26 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Jeff Bezos trolt Twitter-baas Elon Musk direct over meningsuiting en China

Nog geen dag nadat Elon Musk Twitter kocht, laat zijn ‘rivaal’ Jeff Bezos van zich horen. Na zijn kersverse aankoop tweette de nieuwe baas enthousiast: ‘Ik hoop dat mijn grootste critici op Twitter blijven, want dat is wat vrijheid van meningsuiting inhoudt.’ Deze tweet van de rijkste man ter wereld werd direct van scherpe repliek voorzien door de een-na-rijkste man ter wereld.

Elon Musk moest trouwens diep in de buidel tasten voor Twitter. Hij telde 44 miljard dollar neer voor het social media-platform. Grofweg de helft van dit astronomische bedrag hoest hij zelf op, de rest leent hij van de bank.

Jeff Bezos: ‘Meer invloed China via Twitter’

Het is geen verrassing dat Elon Musk Twitter wilde hebben. Hij gebruikt het social media-platform te pas en te onpas om zijn mening te verkondigen. Zo staat hij bekend om zijn crypto-tweets, die veel impact hebben op crypto-koersen.

Na de peperdure aankoop dus reden genoeg om zijn mede-twitteraars een boodschap te sturen. Zijn tweet over vrijheid van meningsuiting gaf miljardair en raketfanaat Jeff Bezos genoeg brandstof om een speldenprikje uit te delen. De voormalig CEO van Amazon citeerde gretig een New York Times-verslaggever. Deze wees erop dat Tesla’s zakelijke belangen in China de Chinese regering meer invloed zouden kunnen geven op Twitter. Bezos gooide nog wat extra RP-1 op het vuur door dit citaat aan te vullen met: ‘Interessant. Heeft de Chinese regering zojuist een beetje meer invloed gekregen op het speelveld?’

Bang voor gevolgen vrijheid van meningsuiting?

Niet veel later nam Bezos wat gas terug en nuanceerde hij zijn eerdere tweet door te zeggen dat het antwoord op de vraag in zijn optiek ‘nee’ is. Later voegde hij hier nog aan toe: ‘We zullen zien. Elon Musk is extreem goed als het aankomt op dit soort complexiteiten’. Waarom hij toch inbindt? Misschien was hij in zijn ogen wat te ver gegaan met zijn eerste tweet. Of zou hij een beetje nerveus worden van het vooruitzicht dat zijn grootste rivaal nu inzicht krijgt in al zijn ongecodeerde directe berichten (privéberichten) op Twitter?

Hoe dan ook, de relatie tussen de twee miljardairs is al geruime tijd niet best. Ze maken elkaar met enige regelmaat publiekelijk zwart. Heerlijk, ouderwetse bonje. Onlangs werd, ruim voor de overname van Twitter, het vuurtje al verder opgestookt.

Elon Musk en NASA

Dat Jeff Bezos en de kersverse Twitter-baas Elon Musk geen boezemvrienden zijn, moge duidelijk zijn. De twee tech-miljardairs vissen in dezelfde vijvers en zijn concurrenten, of eigenlijk rivalen, in diverse industrieën. De wederzijdse afgunst gaat al een tijdje terug, maar kreeg een nieuwe impuls toen het SpaceX van Elon Musk aan de haal ging met een megacontract van NASA. SpaceX krijgt namelijk de prestigieuze klus om een nieuwe maanlander te bouwen. Jeff Bezos voelt zich met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin bestolen en heeft een rechtszaak aangespannen. Al met al lijkt het er niet op dat er snel een einde komt aan deze heerlijke twist.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.